időjárás 1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Túl sokba kerülnek az ukrán menekültek Varsónak

Tóth Loretta
2022.11.30. 15:02
Túl sokba kerülnek az ukrán menekültek Varsónak

Lengyelország kormánya azt szeretné, ha az ukrán menekültek a jövő év elejétől elkezdenének fizetni az állam által biztosított lakhatás és élelmezés egy részéért – közölte kedden a lengyel miniszterelnöki hivatal, a minisztertanács pedig elfogadta az erre vonatkozó jogszabálytervezetet, amely várhatóan könnyen átmegy majd a parlamenten. Az orosz–ukrán háború február 24-i kezdete óta Lengyelországba több millió menekült érkezett a szomszédos Ukrajnából, és bár közülük a legtöbben azóta más országokba költöztek vagy hazatértek, november elején még mindig közel 1,5 millió ukrán állampolgárt tartottak nyilván menekültként.

Az év végére Lengyelország többet költ majd az ukránok lakhatására, egészségügyi és egyéb ellátásaira, mint bármely más európai ország – derült ki a Lengyel Gazdasági Intézet nemrégiben készült tanulmányából. 

Mivel azonban Varsó – az uniós országok nagy részéhez hasonlóan – küzd az inflációval és a magas gázárakkal, a jelek szerint a lengyel választók egy részénél kezd elhatalmasodni a fáradtság a segítői szándék tekintetében 

– jegyezte meg a The New York Times. Az amerikai liberális napilap szerint az új intézkedések, amelyek várhatóan jövő március 1-jén lépnek hatályba, azokra az ukrán menekültekre vonatkoznak, akik több mint négy hónapja tartózkodnak az országban. A határozat mindenesetre azt javasolja, hogy a „kollektív szállásközpontokban”, azaz az állam által finanszírozott szálláshelyeken tartózkodó ukrán állampolgároknak a lakhatási költségeik ötven százalékát, személyenként és naponta legfeljebb 3500 forintnak megfelelő lengyel zlotyt kelljen fizetniük, ha 120 napnál tovább tartózkodnak az országban.

Azoknak a menekülteknek, akik 180 napnál is tovább maradnak, a szállásköltségeik 75 százalékát, személyenként és naponta legfeljebb ötezer forintnyi összeget kellene fizetniük. 

A terv szerint a koruk vagy fogyatékosságuk miatt munkaképtelenekre, valamint a terhes nőkre az új intézkedések nem vonatkoznának.

Az Euractiv című, uniós ügyekkel foglalkozó hírportál szerint a varsói döntés azt jelzi, hogy a lengyelek által a menekülteknek nyújtott kezdeti nagyfokú állami támogatás után a források mostanra elapadtak, és az ukránoknak egyre nehezebb lakást találniuk és támogatást kapniuk, mivel az uniós országban is mindennapos problémává vált a megélhetési válság, és költségvetési feszültségek is vannak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelenleg mintegy 4,5 millió ukrán menekültet tartanak nyilván különböző védelmi rendszerek keretében Európa-szerte; sokan közülük az Ukrajnával határos uniós országokban, azaz Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában vannak.

Borítókép: Ukrán menekültek kelnek át a lengyel határon (Forrás: Európai Bizottság)

 

Háború Ukrajnában

Lakóházba csapódott egy orosz rakéta az ukrajnai Harkivban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.