Újabb észak-koreai rakétakísérlet

Japán védelmi minisztere szerint a rakéta akár az Egyesült Államokat is elérhette volna.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 18. 9:06
KIM Dzsong Un
Tokió, 2022. november 18. Észak-koreai rakétakísérletrõl szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyõn 2022. november 18-án. A képernyõn Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke látható. Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lõtt ki Japán felé. Japán források szerint a rakéta több száz kilométert tett meg, és körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétõl csapódott be a tengerbe. MTI/EPA/Majama Kimimasza Fotó: Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea pénteken, a rakéta a japán parti őrség és Hamada Jaszukazu nemzetvédelmi miniszter beszámolója szerint több száz kilométert tett meg, és körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétől csapódott be a tengerbe. A Thaiföldön tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a kísérletet, de jelezte, hogy a rakéta kárt feltehetően nem okozott.

Tokió számításai szerint a lövedék a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó körzetben érkezett a tengerbe.

Elsőként a dél-koreai hadsereg számolt be arról, hogy Phenjan ismét olyan rakétát indított el, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai értelmében nem lenne szabad kísérleteznie.

Az interkontinentális ballisztikus rakéták a leghosszabb hatótávolságú észak-koreai fegyverek, és Phenjan azon dolgozik, hogy akár az Egyesült Államokat is elérhesse velük. Észak-Korea több évig szüneteltette a kísérleteket ezekkel a rakétákkal, de idén felújította a teszteket.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői múlt hét végi találkozójukon a biztonsági együttműködés egymás közti fokozásáról állapodtak meg. Észak-Korea külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy ez kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban, és Phenjan a korábbinál hevesebben kénytelen reagálni rá.

A kísérlet miatt vezető politikusok részvételével tartandó rendkívüli tanácskozást hívott össze Kamala Harris amerikai alelnök Bangkokban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának keretében – közölte pénteken egy fehér házi tisztségviselő.

Harris közlése szerint a tanácskozáson vezető ausztrál, japán, dél-koreai, kanadai és új-zélandi politikusok vesznek részt.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök szigorú szankciókat sürgetett Észak-Korea ellen a rakétakísérlet miatt. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülésén az elnök a megerősített kiterjesztett elrettentés életbe léptetésére szólított fel az észak-koreai fenyegetésekkel szemben. Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a péntek hajnalban kilőtt észak-koreai rakéta potenciálisan elérhette volna az Egyesült Államok egész szárazföldi területét.

Néhány órával később közös légi hadgyakorlatot tartott Dél-Koreai és az Egyesült Államok, válaszul a rakétakilövésre. A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte, hogy a műveletben dél-koreai F-35A típusú vadászrepülőgépeket és az amerikai hadsereg F-16-os gépeit is bevetették. A hadsereg tájékoztatása szerint a műveleten az észak-koreai rakétalétesítmények esetleges célbavételét gyakorolták.

„A szövetségesek megmutatták, határozottan tudnak reagálni bármilyen fenyegetésre, provokációra, beleértve Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétáit (ICBM) is” – áll a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében.

 

Borítókép: Észak-koreai rakétakísérletről szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyőn 2022. november 18-án. A képernyőn Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke látható (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.