Az Európai Unió megerősítette elkötelezettségét a nyugat-balkáni országok felvételére

Albán miniszterelnök: az EU-nak épp annyira szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az EU-ra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 06. 19:02
Tirana, 2022. december 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl b2) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója résztvevőinek csoportképén Tiranában 2022. december 6-án. Elöl középen Edi Rama albán kormányfő (b7) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b8). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Tirana, 2022. december 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl b2) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója résztvevőinek csoportképén Tiranában 2022. december 6-án. Elöl középen Edi Rama albán kormányfő (b7) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b8). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Albán miniszterelnök: az EU-nak épp annyira szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az EU-ra.

Megerősítették az Európai Unió tagországai kedden Tiranában elkötelezettségüket aziránt, hogy a Nyugat-Balkán térségének országaival bővítsék az uniót – derül ki az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) állam- és kormányfői találkozója után kiadott zárónyilatkozatból.

Az unió a csatlakozási folyamat felgyorsítása mellett foglalt állást, hozzátéve, hogy a folyamatnak a partnerországokban végrehajtott hiteles reformokon kell alapulnia, és minden érintett állam a saját teljesítményéhez mérten haladhat előre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a találkozó utáni sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy az uniónak is van feladata a bővítés felgyorsítása érdekében, mert meg kell teremtenie az új tagok teljes körű beilleszkedését segítő feltételeket.

Edi Rama, a házigazda Albánia miniszterelnöke kijelentette: az, hogy Tiranában tartották a csúcstalálkozót, egyértelműen jelzi, hogy az EU-nak épp annyira szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az EU-ra.

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl b2) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója résztvevőinek csoportképén Tiranában 2022. december 6-án. Elöl középen Edi Rama albán kormányfő (b7) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b8). (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.