Elbontják a teherautó-barikádokat Koszovóban

Alekszandar Vucsics szerb elnök Raskában tárgyalt erről a koszovói szerbek képviselőivel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 29. 9:05
null
Merdare, 2022. december 28. Koszovói rendőrök a lezárt a merdarei határátkelőnél, a koszovói-szerb határon 2022. december 28-án. A legforgalmasabb koszovói átkelőt azt követően zárták le a koszovói hatóságok, hogy a szerb oldalon tüntetők eltorlaszolták az oda vezető utat. A tüntetők a koszovói szerbek akcióinak támogatása jeléül akadályozták a járműforgalmat. December 10. óta már két másik átkelőt is lezártak a szerb-koszovói határon, és jelenleg már csak három átkelő van nyitva a két ország között. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette az észak-koszovói, többségében szerbek lakta területeken emelt barikádok lebontását csütörtökre virradóra Alekszandar Vucsics szerb elnök.

Az RTS szerb állami televízió tudósítása szerint Vucsics elmondta, hogy a következő 24–48 órában eltüntetik a barikádokat. A szerb elnök a bejelentés előtt a dél-szerbiai Raskában a koszovói szerbek képviselőivel tárgyalt.

Az elmúlt három hétben szerbek tucatnyi barikádot emeltek Koszovó északi részén, elzárva az utat többek között két szerbiai határátkelő felé. Az akcióval a koszovói rendőrség egy volt szerb tagjának letartóztatása ellen tiltakoztak, aki a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt. Egy pristinai bíróság szerdán elrendelte, hogy a férfit engedjék ki a fogdából, és helyezzék házi őrizetbe.

A koszovói szerb kisebbség nem ismeri el a korábban Szerbia részét képező tartomány 2008-ban kikiáltott függetlenségét. A legutóbbi viszály a még a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblák miatt robbant ki, amelyeket a koszovói szerbek nem hajlandók koszovóira cserélni.

 

Borítókép: Koszovói rendőrök a lezárt a merdarei határátkelőnél, a koszovói–szerb határon 2022. december 28-án. A legforgalmasabb koszovói átkelőt azt követően zárták le a koszovói hatóságok, hogy a szerb oldalon tüntetők eltorlaszolták az oda vezető utat. A tüntetők a koszovói szerbek akcióinak támogatása jeléül akadályozták a járműforgalmat. (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.