időjárás 1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Először végeztek ki a tálibok nyilvánosan egy elítéltet a tavalyi hatalomátvételük óta

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.07. 14:53 2022.12.07. 18:14
Először végeztek ki a tálibok nyilvánosan egy elítéltet a tavalyi hatalomátvételük óta

A tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet azóta, hogy tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban – közölte a kabuli kormány egyik szóvivője szerdán. A kivégzést a nyugati Faráh tartományban hajtották végre több száz ember, köztük számos magas rangú tálib tisztségviselő előtt – tette hozzá Zabihulláh Mudzsáhid.

Az ítéletet az ország három legmagasabb szintű bírósága és Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője is jóváhagyta.

A kivégzett férfi Herát tartományban élt. Azért ítélték el, mert öt évvel korábban meggyilkolt egy másik férfit, valamint ellopta motorkerékpárját és mobiltelefonját.

A tálibok kilencvenes évekbeli uralma idején rendszeresek voltak a nyilvános kivégzések, korbácsolások és megkövezések. 

2021-es hatalomátvételükkor azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányvonalat fognak követni, és biztosítják a nők, illetve a kisebbségek jogait. Ehelyett korlátozták a szabadságjogokat és a nők oktatását, valamint több alkalommal nyilvános korbácsolással büntették a lopást és a házasságtörést.

 

Borítókép: Tálib fegyveresek ünneplik a hatalomátvételük első évfordulóját a kabuli amerikai nagykövetség előtt 2022. augusztus 15-én. Afganisztánban 2021. augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.