időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Fordulóponthoz ért az ukrajnai háború az amerikai szenátus küldöttségvezetője szerint

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 22:53
Fordulóponthoz ért az ukrajnai háború az amerikai szenátus küldöttségvezetője szerint

A kijevi vezetés további nemzetközi fegyveres támogatását sürgette az amerikai szövetségi törvényhozás múlt héten Ukrajnában járt küldöttségét vezető Lindsey Graham republikánus szenátor – számolt be az MTI. A politikus kijelentette: az ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, és a harckocsik központi kérdéssé váltak.

A küldöttség meggyőződött róla, hogy az ukrán hadseregnek nehézjárművekre, német Leopard és amerikai Abrams harckocsikra van szüksége, amelyek nélkül szerinte Kelet-Ukrajnában nem sikerülhet az orosz erők visszaszorítása. A politikus emellett nagy hatótávolságú rakéták küldését is kezdeményezi az orosz ellentámadás megállítása érdekében.

Lindsey Graham célként jelölte meg az oroszok kiszorítását Ukrajnából az ukrán erőknek adott olyan fegyverzet segítségével, amellyel a hadszíntéren képesek legyőzni az orosz hadsereget. Úgy fogalmazott:

nem cél amerikai katonákat küldeni Ukrajnába, és nem cél a harmadik világháború kirobbantása sem, hanem az a cél, hogy megállítsák a támadást, és kiszorítsák Oroszországot Ukrajnából, és felelősségre vonják.

Felszólította az amerikai védelmi minisztériumot, hogy vizsgálja felül álláspontját az Abramsok ügyében, ugyanis ezek küldése mintaként is szolgálna Németország számára.

Lindsey Graham az ukrán kormányt érintő korrupciós botránnyal kapcsolatban azt mondta: elvárják, hogy Ukrajna megtegye az ígért lépéseket a korrupció megfékezésére és megváltoztassa törvényeit. A szenátor egy hosszú út kezdetéről beszélt, melynek során az üzleti gyakorlat megváltozik Ukrajnában. Hozzátette: az Ukrajna felé irányuló fegyverszállításokért felelős amerikai katonai vezetés az átláthatóságot és elszámoltathatóságot tartja szem előtt.

A kongresszus felsőházi küldöttsége a múlt héten járt Ukrajnában, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij elnökkel is. A delegációban a republikánus Lindsey Graham mellett Richard Blumenthal és Sheldon Whitehouse demokrata szenátor kapott helyet.

 

Meghalt két brit állampolgár

Az MTI kedd este adott hírt arról, hogy meghalt két brit állampolgár Kelet-Ukrajnában. A 28 éves Chris Parry és a 47 esztendős Andrew Bagshaw akkor vesztette életét, amikor a Donyeck megyei Szoledar városából próbáltak helyi lakosokat kimenekíteni.

A városért az elmúlt hetekben heves harcokat vívtak az ukrán és a orosz erők. A moszkvai védelmi minisztérium nemrég jelentette be a hadműveleti szempontból fontos település elfoglalását.

Borítókép: Ukrán katonák Zaporizzsja régióban január 24-én (Fotó: MTI/AP/Katerina Klocsko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.