Megingott az Európai Parlament hitelessége a korrupciós botrány miatt

Lengyel politikusok szerint felvetődik a kérdés, lehet-e kedvezőtlen véleményt vásárolni Lengyelországról?

V4NA
2023. 01. 24. 6:55
null
FRANCE-EU-SWEDEN-POLITICS-PARLIAMENT Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rutinszerű és rendkívül minimalista vitákat tartanak az Európai Parlamentben (EP) a korrupciós botrányról – vélekednek jobboldali képviselők, akik úgy látják, hogy érdemi változások nem lesznek, noha az EP történetének legnagyobb korrupciós ügyéről van szó. A lengyel politikusok ennél messzemenőbb következtetést vonnak le a botrányból, amelyben főképp vezető baloldali képviselők és tisztségviselők érintettek. Witold Waszczykowski kormánypárti európai parlamenti képviselő szerint néhány kisebb korlátozást bevezetnek ugyan a testület képviselőinél, de a korrupció valódi okai várhatóan megmaradnak. Ide sorolhatók a kiterjedt külföldi utazások, valamint az, hogy a világot ideológiai szemszögből nézve akarják irányítani.

Waszczykowski elismerte, hogy bár az EP nem hoz jogilag kötelező érvényű külpolitikai döntéseket, határozatai az egész világon visszhangot keltenek, és hatással vannak más nemzetközi szervezetekre, hitelminősítőkre és befektetőkre. Rámutatott arra, hogy a parlament határozatokat hozhat ­például olyan kérdésekben is, mint a texasi abortusz vagy a Közel-Kelet helyzete, aminek következtében a különböző állami és kereskedelmi lobbik megpróbálják biztosítani az érdekeiknek kedvező határozatokat. Ehhez nemcsak érvekkel, hanem – mint most kiderült – pénzügyi ösztönzőkkel is ­bátorítaniuk kell a képviselőket. 

A korábbi lengyel külügyminiszter ezért azt javasolja, hogy az EP hagyjon fel a globális vita befolyásolására tett kísérleteivel, és inkább Európára koncentráljon.

 jelezte továbbá azt is, hogy az EU-ban számos szabályozást gyakorlatilag megvásárolnak a lobbik, és a környezetvédelmi és energetikai szabályozások minden bizonnyal ilyen intenzív lobbizás tárgyát képezik. Vagyis a korábbi külügyminiszter szerint az unió által radikális módon erőszakolt zöldátmenet is egyfajta lobbitevékenység eredménye lehet. Mindenesetre a korrupciós botrány fényé­ben teljesen más megvilágításba kerültek azok a balliberális tevékenységek, amelyek szakadatlanul megpróbálják aláásni az eltérő nézeteket valló kormányokat. Erről már Elzbieta Rafalska, szintén kormánypárti lengyel EP-képviselő beszélt egy lapinterjúban, ahol felvetődött a kérdés: ha Katarról kedvező véleményt lehet vásárolni, akkor mi a garancia arra, hogy nem lehet kedvezőtlen véleményt vásárolni például Lengyelországról?

A jobboldali európai parlamenti képviselő szerint ebben a helyzetben semmi sem zárható ki, hiszen a korrupt politikusok minden szabályt megszegtek. Mivel különböző érdekek jöhetnek szóba, a korrupciós botrány mindent megkérdőjelezett. 

A lengyelek úgy vélik, hogy az Európai Parlament hitelessége alapjaiban rendült meg, így amíg ez a helyzet nem tisztázódik, addig a testületnek semmilyen joga nincs ahhoz, hogy értékelje a jogállamiságot más országokban 

– például hogy Lengyelországot zsarolja mindenféle anyagi büntetéssel a vélt jogállamisági aggályok miatt.

 

 Borítókép: Az Európai Parlament strasbourgi székhelye (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.