Mi lesz a háborús romokra festett Banksy-alkotások sorsa?

A graffitis műveinek jövője azután vált kérdésessé, hogy megpróbálták ellopni az egyiket közülük.

2023. 01. 07. 6:52
BANKSY
Horenka, 2022. december 7. 2022. december 3-i kép Banksy brit graffitimûvész egyik stencilképérõl egy szétbombázott lakóépület falán a Kijev megyei Horenkában. Az ismeretlen személyazonosságú politikai aktivista novemberben több ukrán településen is készített szatírikus üzenetû falfestményt. Banksy társadalmi mondanivalójú alkotásai számos országban feltûntek az utóbbi években. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles körű társadalmi vita zajlik arról, mi legyen a sorsa annak a hét egyedülálló műalkotásnak, amelyet a brit művész, Banksy festett a háborús romokra Kijevben és közelében. 

A világ egyik leghíresebb graffitise még novemberben járt a háborús országban, hogy a falakra festett alkotásaival hívja fel a figyelmet Ukrajna helyzetére, és elősegítse az ország támogatását.

A rejtélyes művész személyazonossága ezúttal is titok maradt, ám Banksy az Instagram-oldalán megerősítette, hogy az ő munkái láthatók az ukrán városokban.

Az alkotások jövőjéről szóló vitát az váltotta ki, hogy egy bűnbanda december elején megpróbálta ellopni az egyik festményt a kijevi agglomerációban található Hosztomelben, mégpedig úgy, hogy egyszerűen kivágták azt a falból. A helyi lakosok bejelentésének köszönhetően a rendőrség azonban lecsapott a tettesekre. Az akció szervezőjére akár 12 év börtönbüntetés várhat, miután a nála megtalált Banksy-művet kulturális műalkotásnak nyilvánították, és értékét mintegy kilencmillió hrivnyára (körülbelül kilencvenmillió forintra) becsülik. Banksy műalkotásai dollármilliókért kelnek el, amivel a rendőrség szerint az elkövető is tisztában volt, ezért megpróbálta eladni az ellopott darabot. A bűnbanda tagjai azt állították, hogy az alkotás árával az ukrán hadsereget támogatták volna.  

A Banksy-alkotások az anyagi értékükön túl azért is fontosak Ukrajnának, mert az orosz invázióval identitásukat és ezzel együtt kultúrájukat is fenyegetve érzik. Míg egyesek úgy látják, a remekműveknek ott kell maradniuk, ahol vannak, mások attól tartanak, az utcai festmények is megsemmisülhetnek a harcokban vagy ismét megkísérelhetik ellopni őket, nem beszélve arról, hogy a téli fagyok és a hóesés sem tesz jót nekik. Az is kérdéses továbbá, hol lehetne jobban megóvni a műveket, miközben háború dúl az országban. 

Meg kell őrizni ezeket az alkotásokat, hiszen a művészi kifejezés rendkívül erőteljes üzenet 

– hangsúlyozta Katerina Csujeva ukrán kulturális miniszterhelyettes. Hozzáfűzte: a kulturális relikviákat kötelességük megóvni a jövő nemzedékeinek, mint ahogy a második világháború után is megtartották azokat.

Ugyanakkor a Neo-Eco francia jótékonysági szervezet, amely Hosztomel újjáépítésében segédkezik, más ötlettel állt elő. Szerintük el lehetne árverezni a falból már egyébként is kivágott festményt – amelyet a lopási kísérlet után a rendőrség foglalt le –, és az abból befolyó összeget az ukrán város újjáépítésére kellene használni. Hosztomel lakosai már a város polgármesterével is megbeszélést folytatnak az ügyben, hogy támogassák-e a jótékonysági szervezet javaslatát. – Sokan úgy látják, hogy ezek az emlékművek az ő szenvedésüket szimbolizálják – hangoztatta Bart Gruyaert, a Neo-Eco társalapítója. A már lefoglalt és a többi, egyelőre az utcán lévő alkotás sorsáról azonban várhatóan végül az ukrán kulturális minisztérium dönt majd.

BANKSY
Fényképet készít egy férfi a háború során megrongálódott épület egyik falára festett alkotásról Irpinyben 2022. november 13-án. A falfestményt feltehetően Banksy brit graffitiművész készítette
Fotó: Andrew Kravchenko

 

Borítókép: 2022. december 3-i kép Banksy brit graffitiművész egyik stencilképéről egy szétbombázott lakóépület falán a Kijev megyei Horenkában. Az ismeretlen személyazonosságú politikai aktivista novemberben több ukrán településen is készített szatírikus üzenetû falfestményt. Banksy társadalmi mondanivalójú alkotásai számos országban feltűntek az utóbbi években (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.