Támadják a koszovói rendezési tervet Szerbiában, az államfő kész lemondani

Nagy vihart kavart az Európai Unió koszovói rendezési terve Szerbiában. Az államfő nem zárkózik el a tízpontos javaslat elfogadásától, de egy ponttal kapcsolatban fenntartásai vannak. A tervet az ellenzék és Alekszandar Vucsics párttársai is bírálják.

Magyar Nemzet
Forrás: V4 Agency2023. 01. 23. 12:59
PORFIRIJE pátriárka; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. december 27. Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Porfirije szerb ortodox pátriárka sajtóértekezletet tart a koszovói feszültségrõl folytatott megbeszélésük után Belgrádban 2022. december 27-én. A koszovói nemzetközi békefenntartó erõk, a KFOR vizsgálatot indított, miután december 25-én lövöldözés történt az észak-koszovói Zubin Potok városban, a szerb hadsereget pedig december 26-án fokozott készültségbe helyezték. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics államfő vasárnap este tájékoztatta a Szerb Haladó Párt (SZHP) vezetőit a rendezési tervről, amelyet pénteken ismertettek az olasz, a német, a francia és az amerikai kormány, valamint az EU képviselői – írja a VN Agency.

A legnagyobb szerb pártot megosztja a javaslat. Amíg Vucsics a nemzetközi közösségnek jelezte, hogy nem zárkózik el a terv elfogadásától, addig párttársai egy része bírálta, sőt elfogadhatatlannak minősítette az indítványt. Egyesek arra szólítottak fel, hogy Szerbia szakítsa meg a tárgyalásokat Koszovóval kapcsolatban az Európai Unióval és az Amerikai Egyesült Államokkal – számolt be a szerb közmédia.

Darko Glisics, az SZHP Végrehajtó Bizottságának elnöke az ülés után elmondta: Alekszandar Vucsics bejelentette, kész lemondani az elnöki posztról. Mint Vucsics fogalmazott: ha valaki azt gondolja, hogy nála jobban tudja vezetni az országot, akkor rajta, ő átadja a helyét. A szerb köztársasági elnök ezután otthagyta a megbeszélést.

Darko Glisics az ülést követően a Pink Televíziónak úgy nyilatkozott: ha Alekszandar Vucsics lemond, akkor az a Szerb Haladó Párt végét is jelenti. Ezt követően pedig a „legsötétebb és legrosszabb” forgatókönyv következik a balkáni ország számára, amire gondolni sem szabad – tette hozzá a párt felháborodott politikusa. Glisics azonban nem fejtette ki, milyen lemondásról beszélt Alekszandar Vucsics, a párt vezetéséből távozna, vagy az államfői tisztségből.

A szerb államfő nemcsak a pártját, hanem a szerb kormányt is tájékoztatja a javaslatról hétfőn, majd este televíziós beszédet intéz a néphez Koszovóról és a rendezési tervről. Ezt megelőzően a hétvégén az Instagramon közölt egy rövid videót az elnök.

Alekszandar Vucsics kiemelte: soha nem titkolta el az emberek elől a fontos dolgokat. Mint fogalmazott, sok gonddal kell szembenézni a jövőben, ezért egységre van szükség. Azt mondta: mindenekelőtt a szerb lakosság támogatására van szüksége, ezért hétfő este minden témáról és problémáról tájékoztatást ad, és kifejti, milyen választási lehetőségei vannak az országnak.

Megvédjük, megóvjuk Szerbiát. Éljen Szerbia!

– zárta videóját az elnök.

 

A kormányfő és a külügyminiszter Vucsics pártján

A miniszterelnök kiállt a szerb államfő politikája mellett. A rendezési tervre Ana Brnabics kormányfő így reagált:

Fontos számunkra, hogy továbbra is minden fronton harcoljunk Szerbiáért. Mindent nyíltan és átláthatóan közlünk a nemzettel. Minden nehéz döntést eléjük tárunk, de a felelősség a miénk.

Hasonlóan tett Ivica Dacsics külügyminiszter, a haladók koalíciós partnere is. A szocialista politikus azt mondta: Vucsics, mint mindig, nagyságot és erőt demonstrált, tiszta szándékot mutatott a Pristinával való párbeszéd folytatására. Ezzel is azt bizonyította, hogy kész részt venni a politikai megoldás keresésében, és megelőzi azt is, hogy támadások érjék az országot, amiért nem hajlandó a dialógusra.

Dacsics hozzátette: amennyiben a francia–német javaslat Szerbia európai jövőjét jelenti Koszovó elismerése nélkül, és ez hozzájárul a viszonyok normalizálásához, a Szerbiai Szocialista Párt kész megszavazni a tervet.

 

Kiszivárogtak a rendezési terv részletei

Az ellenzék azonban élesen bírálta a tervet. A Dveri szélsőjobboldali párt a parlament rendkívüli ülésének összehívását követelte. Mint mondják, a nyugat ultimátumot intézett Belgrádnak Koszovóval kapcsolatban. A Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért pedig azt kérte, hogy tartsanak országos népszavazást a kérdésről.

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll az európai javaslatban, de a szerb média már nem hivatalosan hozzájutott a tervezet tartalmához. A Danas összefoglalója szerint a tízpontos javaslat része, hogy mindkét fél normális, jószomszédi viszonyt ápoljon egymással, ismerjék el az egymás által kiadott hivatalos dokumentumokat, beleértve az útleveleket, a diplomákat, a rendszámokat, valamint a nemzeti szimbólumokat. A terv egyebek mellett kimondja azt is, hogy a felek a vitás kérdéseiket békés úton rendezik, illetve egyik sem képviselheti a másikat a nemzetközi színtéren, valamint nem tevékenykedhet a nevében.

Fontos pontot képez az is, amit a szerbek eddig élesen elutasítottak. Ez pedig az, hogy Belgrád nem gördít akadályt Pristina elé, hogy valamely nemzetközi szervezet tagjává váljon, sőt kimondja, hogy mindkét fél támogatja a másik európai integrációját, és a mostani megállapodás mellett folytatják a teljes fokú rendezési tervre irányuló párbeszédet is. Emellett elmélyítik a kapcsolatukat a gazdaság, a tudomány, az infrastruktúra terén is.

A javaslat konkrét védelmet kínál a koszovói szerb közösség számára az európai tapasztalatok alapján. Ezzel biztosítanák az önkormányzatiságot és az önrendelkezést a szerbeknek, s nem tiltanák azt sem, hogy Belgrád pénzügyi segítséget nyújtson a helyi szerbeknek. A Szerb Ortodox Egyháznak magas fokú védelmet adnak, emellett biztosítják a szerb vallási és kulturális örökség védelmét is.

A szerződés részét képezi az is, hogy az Európai Unió és más adományozók külön pénzügyi támogatást nyújtanak azokhoz a közös projektekhez, amelyek a két fél gazdasági fejlődését segítik elő, illetve hozzájárulnak a zöldátálláshoz, valamint Belgrád és Pristina további összekapcsolásához. A tervek szerint mindkét aláíró elkötelezné magát, hogy teljesíti a korábbi vállalásait, így elhárulhat az akadály a Szerb Községek Közösségének megalakulása elől is.

A szerb államfő kész a terv elfogadására, ám egyetlen ponttal kapcsolatban vannak aggályai. Egyelőre nem közölte, melyik feltételről van szó, és azt sem részletezte, hogy ennek ellenére összességében Belgrád rábólint-e a javaslatra, amelynek tartalmát hivatalosan nem ismertették, és csak találgatások vannak róla. A részletek hétfőn este derülhetnek ki – olvasható a VN Agency cikkében.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök és Porfirije szerb ortodox pátriárka 2022. december 27-én, miután tárgyaltak a koszovói feszültségről (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.