Bizalmatlansági indítvánnyal váltaná le a kormányt a spanyolországi Vox

A Santiago Abascal vezette jobboldali formáció – ígéretéhez hűen – jövő héten hétfőn benyújtja a bizalmatlansági indítványt Pedro Sánchez kormánya ellen.

Munkatársunktól
Forrás: RTVE2023. 02. 23. 13:59
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2023. február 13. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Carlos Saura spanyol filmrendezõ temetési szertartására érkezik a Spanyol Mozgókép- és Mûvészeti Akadémia madridi székhelyén 2023. február 13-án. Saura, a spanyol filmmûvészet meghatározó alakja 91 éves korában, 2023. február 10-én hunyt el madridi otthonában. MTI/EPA-EFE/Javier Lizón Fotó: Javier Lizón
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtja a bizalmatlansági indítványt Pedro Sánchez ellen a spanyolországi Vox. A párt vezetője, Santiago Abascal csütörtökön sajtóközleményben jelentette be, hogy betartja szavát, mert mielőbb választásokat kell kiírni, és azt akarja, hogy a spanyol állampolgárok „visszakapják szavukat” az országot és a társadalmat érintő kérdésekben – írja az RTVE

Abascal kiemelte, hogy február 27-én adja be az indítványt Ramón Tamames független elnökjelölttel az élen, akit a pártvezér „a nemzeti megbékélés szimbólumaként” jellemzett. A 89 éves közgazdász és politikus, aki korábban a Kommunista Párt (PCE) és az Egyesült Baloldal tagja is volt, de később rövid időre csatlakozott a Demokrata és Szociális Centrumhoz (CDS) is, elfogadta Santiago Abascal ajánlatát.

Ez már a második alkalom lesz, hogy a Vox bizalmatlansági indítványt nyújt be Pedro Sánchez ellen, az előzőt 2020-ban, a pandémia alatt adták be. Abascal azonban most mindennél jobban arra törekszik, hogy meggyőzze a parlamenti többséget arról, hogy szükség van a baloldali kormány azonnali leváltására ahhoz, hogy a spanyol állampolgárok visszakaphassák döntéshez való jogukat.

A párt minden feltételt teljesített ahhoz, hogy elindítsa a folyamatot. A spanyol alkotmány szerint egy ilyen lépéshez minimum 35 képviselő támogatása szükséges (a Voxnak 52 mandátuma van a spanyol képviselőházban), továbbá meg kell nevezni egy elnökjelöltet is. Az indítványt ezután a kongresszus illetékes tanácsa minősíti és érvényesíti, ez február 28-án meg is fog történni, majd a házelnök meghatározza azt a plenáris ülést, amelyen a bizalmatlansági indítvány vitáját megtartják. Ennek a dátumnak a kijelölésére várhatóan március 7-én kerül sor. Ahhoz, hogy a Vox elérje célját és eltávolítsa posztjáról Pedro Sánchez kormányfőt, a kongresszus abszolút többségének támogatására van szükség (176 szavazat).

A Voxnak csekély esélye van a sikerre, mivel még abban az esetben sem tudja elérni ezt a számot, ha megszerzi a Néppárt (PP) és a Ciudadanos (Állampolgárok) támogatását. Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítvány Tamames elnökjelölt sikerével záruljon, Santiago Abascalnak meg kell győznie a kormány valamelyik szövetségesét is arról, hogy a szocialistáknak nincs helyük tovább az ország élén.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA-EFE/Javier Lizón)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.