Jobboldali győzelem várható az olasz helyhatósági választásokon

A felmérések azt mutatják, hogy Lombardiában és Lazióban is a jobboldali jelöltek a népszerűbbek.

2023. 02. 09. 6:10
Italy: MILAN - Teatro Dal Verme 6.00 pm Closing of the electoral campaign for the Lombardy Region with the leaders of the centre-right and Attilio Fontana
MILAN - Attilio Fontana, president of the Lombardy Region. Teatro Dal Verme 18:00 Closing of the electoral campaign for the Lombardy Region with the leaders of the centre-right and Attilio Fontana Editorial Usage Only (Photo by IPA/Sipa USA)No Use Germany. Fotó: Reuters/IPA/Sipa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilárd és erős az Olaszországot kormányzó jobbközép koalíció – mutattak rá az olasz kormány tagjai, akik a hétvégén esedékes helyhatósási választásokra készülve elmondták, büszkék arra, amit a kormányalakítás óta eltelt száz napban közösen valósítottak meg. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek párt elnöke közölte, a február 12–13-i helyhatósági választásokon is győzedelmeskedni fognak az összefogásnak köszönhetően. „Az utóbbi időben többen megpróbáltak szétválasztani, meggyengíteni, de nyíltan leszögezem, sohasem fog sikerülni nekik” – vélekedett a koalíció ellen irányuló támadásokról Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország! párt vezetője. Hangsúlyozta: hiába próbál a baloldali sajtó a jobbközép szövetségesek közé éket ütni és belső megosztottságot vizionálni. Hasonlóan jó kapcsolatokról számolt be Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga főtitkára is: úgy fogalmazott Meloni és Berlusco nemcsak munkatársai, hanem barátai is.

Salvini ugyanis abban reménykedik, hogy a jobbközép közös jelöltje, Attilio Fontana húsz százalékponttal előzi majd meg a választásokon induló jelölteket és folytathatja a kormányzást Lombardiában.

A kormányfő-helyettes hangsúlyozta, a jól bevált vezetőket nem szabad lecserélni. Fontana vezetése alatt ugyanis Lombardia tartománya Európa legfejlettebb iparvidékévé vált. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérései is Fontana győzelmét jósolják: várhatóan a voksok 45 százalékát is megszerezheti. Utána következik a baloldali Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom jelöltje, Pierfrancesco Majorino 33,8 százalékkal, majd a centralista koalíciónak számító Élő Olaszország és Akció pártok közöse jelöltje, Letizia Moratti 19 százalékkal.

Lazio tartományban a tömegközlekedés, az egészségügy és a hulladékmegsemmisítés problémái kerültek a választási kampányok középpontjába – olyan megoldandó kérdések, melyekkel az elmúlt tíz évben Nicola Zingaretti baloldali kormányzónak nem sikerült megbirkóznia.

A felmérések azt mutatják, Lazióban is jó esélyei vannak a győzelemre a jobbközép jelöltjének, Francesco Roccának, aki a szavazatok akár 41 százalékát is megszerezheti. A balközép közös jelöltje Alessio D’Amato: neve nem ismeretlen az olaszok számára, ugyanis ő volt a tartomány egészségügyi tanácsosa. Becslések szerint a szavazók 34 százaléka voksolhat rá. Az Öt Csillag Mozgalom színeiben pedig Donatella Bianchi indul, aki a szavazatok 20 százalékát szerezheti meg.

Az Ipsos közvélemény-kutatásában egyúttal arra is rámutatott, hogy a kormányalakítást követő első száz napban jelentősen megerősödött az Olasz Testvérek párt: népszerűsége ugyanis a 30 százalékot is meghaladta és a legerősebb olasz politikai alakulattá vált. Vele szemben a baloldali Demokrata Párt népszerűsége csupán 21,2 százalék, az Öt Csillag Mozgalom pedig 15,7 százalékot tudhat magáénak.

Borítókép: Attilio Fontana, az olaszországi Lombardia vezetője (Fotó: IPA/Sipa USA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.