időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Kétszáz óra után is találnak még túlélőket a romok alatt

Magyar Nemzet
2023.02.15. 09:34 2023.02.15. 09:53
Kétszáz óra után is találnak még túlélőket a romok alatt

Csodával határos megmenekülésekről számolt be a török sajtó még a földrengés utáni kilencedik napon is. Nem túlzó a jelző, hiszen mint korábban megírtuk, oxigén és víz nélkül legfeljebb napokig lehet életben maradni a romok alatt, ráadásul a térségben meglehetősen mostoha az időjárás, így az áldozatokat a kihűlés is fenyegeti.

Kedden késő este mégis egy 77 éves asszonyt mentettek ki Adiyaman tartományban, 212 órával a földrengés után. Állapotáról nem közöltek részletesebb információt.

Valamivel korábban, 209 óra elteltével egy apára és a lányára találtak élve a legsúlyosabban érintett Hatay tartományban. Egy testvérpárra, a 21 esztendős Baki Yeninarra és a 17 éves Enes Yeninara kétszáz óra után bukkantak rá a mentőcsapatok. Elmondásuk alapján egyetlen proteinitallal húzták ki eddig.

A mentőcsapat egyik tagja pedig azt is elárulta, hogy miről beszélgettek 198 után kimenekített, 18 éves Muhammed Cafer Cetinnel, amíg eltakarították a romokat. Elmondása szerint arról faggatta, hogy nézett ki a házuk, merre voltak a szobák, hol aludt és ki hol tartózkodhatott a földrengés idején.– Arra gondoltunk, hogy talán tévét nézhettek a nappaliban – magyarázta. 

A fiú első dolga volt, hogy vizet és meleg ételt kérjen.

A TRT török közszolgálati csatorna gyűjtése szerint az elmúlt napokban mások is csodásan megmenekültek még.

  • Egy hét hónapos kisbabára 140 óra után találtak rá.
  • Egy alig két hónapos csecsemőt 128 óra után mentettek meg. Azonosítása folyamatban van, szülei még nem jelentkeztek.
  • Az alig tíznapos újszülött, Yagız Ulas a földrengés legfiatalabb túlélője. Édesanyjával együtt mentették meg, aki megóvta a kihűléstől.

A török katasztófavédelem szerint keddig 263 gyermekre bukkantak élve a romok alatt. 

Hihetetlen a megmenekülése annak a szíriai újszülöttnek is, akit még a földrengés utáni első napokban találtak. Édesanyjánál éppen a katasztrófa idején indult meg a szülés, a kicsi már a romok alatt születhetett. A kutató-mentő csapatok köldökzsinórral a testén bukkantak rá. Jó egészségnek örvend, de édesanyja nem élte túl a balesetet.

Fotó: Gait asz-Szájed

Borítókép: A romok alól kimentett szíriai Seher Ghanamot viszik mentőautóhoz a törökországi Hatayban 2023. február 14-én (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.