Dohányzási tilalmat vezethet be Norvégia

A hosszú távú cél a dohányzásmentes társadalom elérése.

Munkatársunktól
2023. 02. 26. 20:00
null
Bécs, 2019. október 31. Cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én. November elsejétõl teljes dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A kerthelységek és a szabadtéri vendéglátó egységek kivételével tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elõ, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégiában viszonylag alacsony a naponta dohányzók aránya, mindössze a felnőtt lakosság hét százaléka, ennek ellenére évente körülbelül 6000 ember hal meg közvetlenül a dohányzás következtében. A norvég kormány ezért most a dohányzás szigorítását tervezi. 

A nyilvánosságra került információk szerint megtilthatják a 2010 után születetteknek, hogy a jövőben dohánytermékeket vásároljanak, azaz ők már sohasem lesznek jogosultak ezeket fogyasztani.

Ingvild Kjerkol egészségügyi miniszter márciusban fogja ismertetni az új népegészségügyi jelentést, illetve a kormány új dohánystratégiáját, melyről már tudni lehet, hogy annak hosszú távú célja a dohányzásmentes társadalom létrehozása, írta meg a VG norvég hírportál. Legutóbb 2004-ben szigorították jelentősen a dohányzást Norvégiában, akkor többek között betiltottak a zárt helyen történő dohányzást. Ennek is tulajdonítják a szakemberek, hogy az akkori 33 százalékos dohányosrészarány hét százalékra csökkent.

A norvég rákszövetség üdvözölte a kormány szándékát és azt javasolta, hogy tiltsák be az ízesített dohánytermékeket azok részére is, akik most még legálisan juthatnak hozzá. A fogínyre helyezhető fogyasztási dohány, a snus ízesített változatai rendkívül népszerűek Norvégiában, elsősorban az édesgyökér- és mentaízűek, de kedvelt a bergamottal ízesített, illetve az earl grey-s is. 

A snus fogyasztása nem, de az értékesítése egyébként már most is tiltott az egész Európai Unióban, ami alól egyedül Svédország a kivétel. 

Új-Zélandon már 2022-ben bevezették azt az új törvényt, ami szerint dohányzási tilalmat rendeltek el a 2008 után születettek számára, ami azt jelenti, hogy ők legálisan már sohasem vásárolhatnak dohányt. Az országban így évről évre csökkenni fog azoknak a száma, akik dohányt vásárolhatnak, és a következő generációk soha sem fognak tudni legálisan cigarettát vagy más dohányterméket vásárolni.

 

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.