A „második Bahmut” bekerítésére összpontosul Moszkva figyelme

Utolsó lakosai is elhagyták az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai várost.

2023. 03. 28. 10:09
null
Bahmut, 2023. március 27. Ukrán katonák orosz állásokat lõnek a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. március 25-én. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, míg az orosz egységek erõiket a környezõ települések irányában történõ támadó mûveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország több mint egy éve tartja fogva túszként a zaporizzsjai erőművet, ez minden bizonnyal a legrosszabb dolog, ami valaha is történt az európai vagy a világméretű atomenergia történetében – közölte hétfő éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. március 27-én. Fotó: Efrem Lukackij

Az ukrán elnök arra figyelmeztetett, nem lehet garantálni az erőmű biztonságát, amíg az orosz erők el nem hagyják. Az orosz csapatok már az ukrajnai invázió első heteiben megszállták Európa legnagyobb nukleáris erőművét. Moszkva és Kijev folyamatosan egymást vádolja az üzem körüli harcokért, ami miatt fennáll egy nukleáris katasztrófa veszélye.

Oroszország figyelme eközben jelenleg leginkább a „második Bahmutra” irányul. 

A brit védelmi minisztérium keddi jelentésében azt írja, Moszkva prioritása jelenleg a Donyeck megyei Avdijivka város bekerítése, ám eddig csak kisebb sikereket értek el a támadó csapatok, miközben páncélos járműveiket nagy veszteségek érték.

Ukrajna hétfőn lezárta a Bahmuttól mintegy 90 kilométerre található várost a még megmaradt, mintegy 2000 fős lakossága elől. Az elhagyatott település az egyik ukrán tisztségviselő szerint így egy posztapokaliptikus tájra emlékeztet. Avdijivkának mintegy 30 ezer lakosa volt az orosz–ukrán háború kitörése előtt. Az ukránok egy hete figyelmeztettek rá, hogy a kisvárosból egy újabb Bahmut válhat a folyamatos orosz ostrom miatt.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka eközben azt közölte, még mindig visszaverik a Bahmut elleni orosz támadásokat.

– Ukrajna célja, hogy súlyos veszteségeket mérjen a város elfoglalására törekvő orosz erőkre – fogalmazott keddi videóüzenetében Olekszandr Szirszkij, miközben az ukrán csapatok ellentámadásra készülnek. Szakértők szerint ez április–májusban következhet be, az időjárási körülmények javulása és a fokozódó nyugati fegyverszállítások közepette.

Az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut 2023. március 26-án. Fotó: Libkos

 

Borítókép: ukrán katonák orosz állásokat lőnek a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 25-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.