időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Ukrajna tizennyolc Leopard 2A6 páncélost kapott Németországtól

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.28. 07:06 2023.03.28. 10:13
Ukrajna tizennyolc Leopard 2A6 páncélost kapott Németországtól

Ukrajna tizennyolc darab korszerű Leopard 2A6 típusú páncélost kapott Németországtól – jelentette be hétfőn Olaf Scholz német kancellár holland hivatali partnere, Mark Rutte oldalán Rotterdamban tartott sajtótájékoztatóján.

SCHOLZ, Olaf
Fotó: Stephanie Lecocq/MTI/EPA

Igen, mint azt bejelentettük, leszállítottuk a Leopard-páncélosokat

– mondta a kancellár.

A berlini védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a harckocsik mellett lőszer, alkatrészek és két Büffel típusú műszaki mentőpáncélos is megérkezett Ukrajnába a Németországban kiképzett legénységekkel együtt. A mostani szállítmány a már korábban átadott 40 darab Marder típusú lövészpáncélost követi.

– Páncélosaink ígéreteinkhez híven időben megérkeztek ukrajnai barátainkhoz. Biztos vagyok benne, hogy a fronton döntő jelentőségük lesz! – hangsúlyozta Boris Pistorius német védelmi tárcavezető.

A minisztérium szerint egy második lépésben régebbi típusú Leopard 1A5 harckocsikat fognak szállítani, bár ezeket még üzemképessé kell tenni. Mindez német, holland és dán társfinanszírozással zajlik és az elképzelések szerint az első 25 harckocsit még a nyárig Ukrajna rendelkezésére bocsáthatják, év végéig ezt a számot 80-ra, 2024-re pedig 100-ra tervezik emelni.

Németország mellett Lengyelország, Norvégia, Kanada, Spanyolország és Portugália ígért Leopardokat Ukrajnának. Lengyelország a Leopard 2A4-es típusból négy darabot februárban adott át.
 

Borítókép: Leopard 2 (Fotó: Federico Gambarini/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

Háború Ukrajnában

Zelenszkij szerint Putyin elvesztette hatalmát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.