Szembemennek Merkel Kína-politikájával a kereszténydemokraták

A CDU szerint nem lehet fenntartani a korábbi kancellár megközelítését az ázsiai országgal szemben.

2023. 03. 27. 10:17
GERMANY-POLITICS-MERKEL Fotó: JOHN MACDOUGALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letérnének az Angela Merkel által kijelölt útról a német kereszténydemokraták, mivel szerintük nem lehet fenntartani azt a gyakorlatias megközelítést Kínával szemben, amely a korábbi kancellár 16 éves kormányzását jellemezte – számolt be a Politico brüsszeli hírportál.

A Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetsége egy 22 oldalas dokumentumot készített, amelyben azt írják, megbukott az az elv Oroszországgal és Kínával kapcsolatban is, hogy a békét meg lehet őrizni a gazdasági együttműködésen keresztül. 

– Azért készítettük el ezt az állásfoglalást, mert azt látjuk, hogy a német kormány jelentősen lemaradt a kül- és biztonságpolitikai dokumentumokkal – fogalmazott Johann Wadephul, a CDU politikusa.

A pártszövetség úgy fogalmaz, hogy „a kommunista Kína felemelkedése a XXI. század komoly kihívása minden olyan állam számára, amely a szabályokon alapuló nemzetközi rend megőrzésére, megerősítésére és fenntartására törekszik”. A CDU/CSU továbbá közölte, nyitott egy olyan „nemzeti konszenzus” kidolgozására Olaf Scholz kormányával, amelyet be kell ágyazni a nemzetbiztonsági és az európai kínai stratégiába is. 

A szociáldemokrata vezetésű kormány koalíciós megállapodásába szintén belefoglalta, hogy ki kell dolgozni egy átfogó stratégiát Kínával szemben, ám egyelőre ez még várat magára. A német külügyminiszter, Annalena Baerbock pedig már beiktatása előtt kilátásba helyezte, hogy az új kormánykoalíció keményebben lép majd fel az olyan „tekintélyelvű” államok ellen, mint Kína. – Ez azonban csakis akkor fog működni, ha az Európai Unió mind a huszonhét tagállama összefog, és Németország legnagyobb tagállamként nem folytat önálló Kína-politikát, ahogyan azt a múltban tette – jelentette ki Baerbock arra célozva, hogy a hárompárti kormánykoalíció (a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok szövetsége) nem kívánja folytatni a merkeli politikát. 

A német ellenzéki pártok Brüsszelhez hasonlóan partnernek, gazdasági versenytársnak és rendszerszintű riválisnak jellemzik Kínát állásfoglalásukban. 

A CDU/CSU szerint a politikának el kell távolodnia attól a Peking-barát, pragmatikus állásponttól, amelyet Angela Merkel is képviselt, különösen a kereskedelem terén. „Nem szabad szemet hunynunk a felett, hogy Kína elmozdította az egyensúlyt, és egyértelműen a rendszerszintű rivalizálás felé taszította a kapcsolatot” – hangsúlyozzák. A kereszténydemokraták paradigmaváltása meglepő azok után, hogy Merkel vezetése alatt végig a szoros gazdasági viszonyt és a politikai közeledést szorgalmazták Kínával.

 

Borítókép: Angela Merkel volt német kancellár plakátja (Fotó: John MACDOUGALL/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.