A népakarat ellenében szállítana fegyvereket Ukrajnába a szlovák kormány

Miközben még arról is viták folynak Szlovákiában, hogy az ideiglenes kormány szállíthat-e egyáltalán fegyvereket hadviselő félnek, az ügyvezető kabinet arról döntött, hogy 13 darab MiG–29-et küld Ukrajnának. Amellett, hogy ez több a korábban belengetett 11 vadászrepülőnél, a szlovák lakosság többsége erősen ellenzi, hogy az országa fegyvereket szállítson a háborús zónába.

Munkatársunktól
2023. 03. 20. 21:34
 Slovak, Czech and Polish defence ministers meet at Malacky Air Base
UKRAINE-CRISIS/SLOVAKIA-JETS Fotó: DAVID W CERNY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák kormány egyre látványosabban hagyja figyelmen kívül az ország lakossága akaratát az ukrajnai háború kapcsán. Bár a szlovákok többsége kimaradna a konfliktusból a fegyverszállításokat illetően, az ideiglenes kabinet arról döntött a minap, hogy MiG–29 típusú vadászgépeket küldenek Ukrajnának. Ráadásul a korábban belengetett 11 helyett 13-ban rögzítették a küldendő gépek számát a Ma7 című szlovákiai magyar lap beszámolója szerint.

Eközben az elmúlt időszakban készített közvélemény-kutatások világosan mutatják, hogy a szlovák társadalom többsége határozottan ellenzi a fegyverszállításokat. Az Ipsos március eleji mérése szerint a megkérdezettek például hatvan százaléka nem értett egyet a vadászgépek átadásával. Több mint egyharmaduk, vagyis 37 százalékuknak az a határozott véleménye, hogy a fegyverküldések csak meghosszabbítják a háborút. Azt pedig a szlovák választóknak mindössze negyede gondolja, hogy a kormánynak teljesítenie kell az arra vonatkozó ígéretét, hogy haditechnikát adjon át az ukrán félnek.

Hasonló eredményeket hoztak a Századvég januári és februári felmérései is, amelyekből ugyancsak az derül ki, hogy a szlovák lakosság markáns többsége – 61 százaléka – ellenzi az ukrajnai fegyverszállításokat, amit csak 31 százalék támogat.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a szlovák válaszadók összességében inkább elégedetlenek azzal, ahogy kormányuk az orosz–ukrán konfliktust kezelte.

Mindez oda vezetett, hogy már érzékelhetően billeg a népakarat ellenében cselekvő szlovák kormány legitimitása. Sokan megkérdőjelezik ugyanis, hogy egy ügyvezető kabinet bír-e egyáltalán felhatalmazással arra, hogy egy hadviselő félnek haditechnikát szállítson. Miközben a szlovák vezetés a korábbi kormány ígéretére hivatkozik, valamint arra, hogy a parlament védelmi és külügyi bizottsága is tárgyalta a MiG-ek kérdését, mégis felkértek egy alkotmányjogászokból álló testületet annak megállapítására, hogy valóban küldhetnek-e fegyvereket Ukrajnába. Bár az ügy áttekintésére felkért grémium egybehangzóan állította, hogy egy megbízott kormány is szállíthat fegyvereket hadviselő félnek, Jaroslav Nad védelmi miniszter azt hangoztatta, hogy inkább nem hozná nyilvánosságra a szakvéleményeket. A tárcavezető attól tart, hogy a szenzitív információk publikálása a politikai ellenfeleik malmára hajtaná a vizet, hiszen szavai szerint Robert Fico korábbi miniszterelnök már arról beszélt, hogy óriásplakátokra ragasztaná ki a szakvéleményt elkészítő jogászok névsorát.

 

Borítókép: MiG–29-es vadászrepülőgép repül a szlovákiai Malacky légibázis közelében 2022. augusztus 27-én (Fotó: Reuters/David W. Cerny)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.