A szlovák kormányt nem érdekli a lakosság véleménye, vadászgépeket adna Kijevnek

Forró Krisztián a Magyar Nemzetnek: Fontos, hogy a felvidéki magyaroknak csoportos képviselete legyen a parlamentben.

2023. 02. 11. 13:53
HEGER, Eduard
Brüsszel, 2023. február 9. Eduard Heger szlovák miniszterelnök érkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfõit tömörítõ Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésére 2023. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter minapi magyarellenes nyilatkozatai „a figyelem elterelése a valódi problémákról” – mondta lapunk megkeresésére Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke. Magyarországon és Szlovákiában is nagy vihart keltettek Rastislav Kácer minap elhangzott kijelentései. Előbb – az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban – azt mondta: fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben. Később Vlagyimir Putyin orosz elnök európai érdekei trójai falovának nevezte a magyar kormányt.

– Sajnos a meciari sötét időszakban gyakran előfordult, hogy a magyarkártyát rendszeresen előhúzták, és ezzel riogatták a polgárokat. Az utóbbi időben több szlovák politikus, köztük a házelnök és a pénzügyminiszter is ezzel ijesztgetett, most pedig a külügyminiszter. Félő, hogy ez ismét felerősödhet – tette hozzá Forró Krisztián.

Mindannyiunk felelőssége és érdeke, hogy a magyarok és a szlovákok közti viszony a lehető legjobb legyen. Szomszédos országok vagyunk Európa szívében, és a két nemzetet több mint ezeréves közös történelem köti össze. Nekünk az a feladatunk, hogy ezeket a kötelékeket tovább erősítsük

– hangsúlyozta a felvidéki politikus.

Forró Krisztián szerint fontos lenne, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak ismét legyen csoportos képviselete a parlamentben, hogy a Rastislav Káceréhez hasonló megnyilvánulások ne ismétlődjenek meg. A parlamenten kívüli Szövetség a legfrissebb felmérésekben a bejutási küszöb átlépéséhez szükséges öt százalék körül mozog. Szlovákiában szeptember 30-án tartanak előre hozott választásokat, miután a hárompárti kisebbségi kormány decemberben megbukott.

A külügyminiszter Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit a választási kampány keretében lehet értelmezni – mondta korábban lapunknak Kolek Zsolt, a Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője. A felmérésekben márpedig nem állnak jól a kormánypártok: ketten épphogy átugornák az ötszázalékos küszöböt, a harmadik kiesne a törvényhozásból.

Rossz teljesítményük összefüggésben lehet a háborúval is,

hiszen az Ukrajnának nyújtott európai katonai támogatást, illetve a Moszkvával szembeni uniós szankciókat bíráló ellenzéki Irány–Szlovák Szociáldemokrácia (Smer), valamint a Smerből kivált Hang–Szociáldemokrácia a szavazatok összesen 40 százalékát szerezné meg, ha most lennének a választások.

Ugyan a Századvég nemrég közölt közvélemény-kutatása szerint a szlovák lakosság 61 százaléka inkább nem ért egyet azzal, hogy az EU tagállamai fegyvereket vásároljanak Ukrajnának, a lakossági akarat nem tántorítja el a pozsonyi kormányt, hogy további segítséget nyújtson Kijevnek.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök csütörtökön a brüsszeli EU-csúcson, a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott tárgyalása után ígéretet tett arra, hogy Szlovákia igyekszik átadni MiG–29-es vadászgépeit Ukrajnának. Szlovákia tíz leselejtezett MiG–29-es vadászgéppel rendelkezik, átadásukról intenzív tárgyalás kezdődött az ukrán féllel és a NATO-partnerekkel – írta meg a Ma7. Pozsony KUB légelhárító rendszereket is felajánlott Ukrajnának.

A megbukott és ügyvezető feladatokat ellátó kormánynak nincs jogköre arra, hogy lényegi kül- és belpolitikai kérdésekben döntsön. Még akkor sem, ha azokra az államfő jóváhagyását adná

– fakadt ki Robert Fico volt miniszterelnök, a Smer vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. Az ügyben rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, amelyet kedden tartanak meg. Ezen Ficóék egy, az Ukrajnának történő fegyverszállítást elutasító határozatot akarnak elfogadtatni.

Zuzana Caputová államfő szerint azt, hogy a kormány dönthet-e ebben az ügyben, a kormánynak alkotmányjogászokkal kell megvitatnia. Erre szombaton Eduard Heger ígéretet tett. Az ellenzéki képviselők azon kijelentését, mely szerint a vadászgépek elajándékozása a konfliktus eszkalációjához vezet, amely révén Szlovákia is érintetté válhat, puszta ijesztgetésnek tartja a kormányfő – írja az Új Szó felvidéki magyar lap. – És ez még talán gyenge kifejezés, ez hazugság, a polgárok félrevezetése – fűzte hozzá szombaton a miniszterelnök.

 

Borítókép: Eduard Heger szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.