Az unió lakosságának jelentős része nem támogatja Ukrajna felfegyverzését

Berlin annak ellenére küld harckocsikat Kijevnek, hogy a lakosság 49 százaléka elutasítja a lépést.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 10:07
German Bundeswehr - Advertisement manoeuvre ?Army in action?
14852521 Fotó: MAURIZIO GAMBARINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze kilenc országban értett egyet a válaszadók több mint fele azzal az állítással, hogy az unió és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának, valamint több tagállam a saját lakossága elutasító véleménye ellenére támogatja fegyverekkel Ukrajnát – derül ki a Századvég Európa-projekt kutatásából. A felmérés alapján készült elemzés annak járt utána, hogy az uniós polgárok hogyan viszonyulnak Ukrajna felfegyverzésének kérdéséhez az európai közösség, illetve annak tagjai által.

Megoszjta az unió lakosságát a fegyveszállítmányok kérdése. 

Nem veszik figyelembe a lakosság akaratát

Az ukrajnai háború kirobbanása óta az európai közbeszéd egyik legmeghatározóbb témája az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás és fegyverszállítmányok. A Századvég friss kutatásából kiderül, hogy 13 uniós tagállamban az ukrán haderő felfegyverzését ellenzők aránya meghaladja az ezt támogatók hányadát. Ebből kilenc országban a válaszadók több mint fele elutasítja a fegyverszállítmányokat. 

Többek között a magyarok nyolcvan százaléka, a görögök 69 százaléka, az osztrákok 62 százaléka és a csehek 57 százaléka ellenzi azt, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvervásárlással támogassák Ukrajnát.

Annak ellenére, hogy a csehek több mint fele ellenzi, hogy országának vezetése fegyverekkel támogassa Ukrajnát, a kormány mégis jelentős fegyverszállítmányokat küldött Kijevnek.

Németország példája is jól mutatja, hogy egyes országok vezetői mennyire hagyják figyelmen kívül lakosságuk akaratát. A németek 49 százaléka utasítja el az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatást − öt százalékponttal több, mint amennyien támogatják a lépést −, Olaf Scholz német kancellár ennek ellenére a napokban bejelentette: Berlin első körben 14, majd a későbbiekben 84 Leopard 2 A6 típusú harckocsit szállít Kijevnek

Összegezve elmondható, hogy több európai uniós tagállamban a politikai elit döntései az orosz–ukrán háborúval összefüggésben nem találkoznak az országuk lakosságának elvárásaival − írta a Századvég.

 

Nincs európai konszenzus

Akárcsak a szankciók ügyében, úgy Ukrajna felfegyverzésében is jelentősen megosztott az európai közvélemény. 

A felmérés rávilágít, hogy öt uniós tagállamban (Spanyolország, Luxemburg, Románia, Franciaország, Írország) az Ukrajnának történő fegyvervásárlást támogatók hányada ugyan meghaladja a lépést ellenzők táborát, viszont arányuk nem éri el az összes megkérdezett ötven százalékát. Érdekesség, hogy Spanyolország a korábbiakban már szállított fegyvereket Ukrajnának, továbbá januárban is jelezte hajlandóságát harckocsik átadására, holott a spanyolok kevesebb mint fele (49 százaléka) helyesli az Ukrajnának történő fegyvervásárlást. Ehhez hasonlóan Franciaország – az eddigiekben juttatott harci eszközökön túl – újabb harckocsikat adományozna Kijevnek, annak ellenére, hogy a franciák kevesebb mint fele (46 százaléka) ért egyet a fegyvervásárlással.

Kilenc európai uniós tagállamban (Lettország, Észtország, Lengyelország, Svédország, Dánia, Finnország, Litvánia, Hollandia, Portugália) a válaszadók több mint fele támogatja Ukrajna felfegyverzését. 

Azoknak az aránya, akik egyetértenek azzal, hogy az Európai Unió és tagjai fegyvert vásároljanak Ukrajna részére, Lettországban (79 százalék), Észtországban (73 százalék), valamint Lengyelországban (71 százalék) a legmagasabb. 

Az eredmény kevésbé meglepő annak fényében, hogy az említett országok közel találhatók Oroszországhoz.

Borítókép: Leopard 2 A6 típusú harckocsi (Fotó: AFP/dpa/Maurizio Gambarini) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.