Berlin bejelentette: Németország tankokat küld Ukrajnának

Az első körben 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit küldenek, később a szövetségesekkel együttműködve 84 darab szállítása a cél.

2023. 01. 25. 12:15
Bundeswehr Demonstrates Military Capabilities
181862935 Fotó: Michael Gottschalk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin 14 darab − egy század − Leopard 2 A6 típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának a német hadsereg saját állományából − jelentette be közleményében a német kormány szerdán. A végső cél, hogy más országokkal együttműködve összesen két zászlóaljat (egy zászlóalj három harckocsizó századból áll, tehát 84 darabot)  küldjenek a háború sújtotta országba − áll a tájékoztatásban. 

Ez a döntés követi jól ismert álláspontunkat, miszerint legjobb tudásunk szerint támogatjuk Ukrajnát. Nemzetközi partnereinkkel összehangoltan járunk el

− emeli ki a német kormány. A harckocsikhoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik − közölte Olaf Scholz német kancellár.

A kormány döntését több hónapon át tartó nyomásgyakorlás előzte meg, leginkább a balti államok, valamint Lengyelország részéről. 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő például vasárnap azt nyilatkozta, Németország beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját. 

Morawiecki azt is egyértelművé tette, hogy ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot. Erre most már nem lesz szükség, hiszen a döntés egyben azt is jelenti, hogy Berlin engedélyezi más országok számára a harckocsik Kijevnek történő szállítását is.

A német kormány közleményét ennek fényében örömmel fogadta a lengyel kormányfő.  Morawiecki Twitter közösségi honlapján megköszönte a kancellárnak a döntést, amely nagy lépést jelent Oroszország megállításához. 

Együtt erősebbek vagyunk

 − tette hozzá a lengyel kormányfő.

– Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek, minden bizonnyal nyomot hagynak majd a német–orosz kapcsolatok jövőjén – idézte korábban az MTI Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt, akit − akkor még feltételes módban − a német Leopard tankok Ukrajnának történő átadásáról kérdeztek.

Minden szem Washingtonon

Korábban Scholz úgy fogalmazott, akkor megy bele egy ilyen üzletbe, ha az Egyesült Államok is küld harckocsikat, mégpedig M1 Abrams típusú tankokat Ukrajnába. A Biden-adminisztráció sajtóértesülések szerint hamarosan be is jelentheti erre irányuló döntését. A híradások legalább harminc vagy annál több harckocsiról számoltak be, a Fehér Ház azonban eddig még nem erősítette meg az értesüléseket. 

Borítókép: Leopard 2 A6 típusú harckocsik (Fotó: Getty Images/Michael Gottschalk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.