Európa vesztét okozhatja egy NATO–Oroszország-összecsapás?

A NATO nem áll készen arra, hogy megvédje Európát – értettek egyet a Magyar Atlanti Tanács kedden megrendezett konferenciájának harmadik panelbeszélgetésének résztvevői. Márpedig a veszély nagy, szakértők szerint is egyértelműen látható, hogy az orosz–ukrán háború bármikor átgyűrűzhet a kontinens más területeire.

2024. 05. 07. 17:41
Az amerikai tengerészgyalogság 8-as kétéltû hajórajának katonái a román hadsereggel közösen tartott Tavaszi Vihar 17 (Spring Storm 17) fedõnevû NATO-hadgyakorlaton vesznek részt a Fekete-tenger partján, a Bukaresttõl mintegy 300 kilométerre, délkeletre levõ Mihail Kogalniceanu légitámaszpont közelében 2017. március 18-án. Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború arra világította rá Európát és ezzel együtt a NATO-t, hogy a kontinens korántsem áll készen sem egy külső támadásra, sem a kelet-európai konfliktus eszkalálódására. Benkő Tibor volt honvédelmi miniszter, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) alelnöke arra mutatott rá a szervezet kedden megrendezett konferenciáján, hogy az izraeli és az ukrajnai háború is könnyen eszkalálódhat, kiterjedve Európára is.

BENKÕ Tibor
Benkő Tibor volt honvédelmi miniszter (középen). Fotó: Vasvári Tamás /  MTI

De vajon képes-e a kontinens megvédeni magát amerikai támogatás nélkül?

Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese ugyanis hangsúlyozta, hogy a gyakran emlegetett NATO 5. cikkelye mellett van egy 3. cikkely is, mely kimondja, a tagállamoknak megfelelő erővel és eszközökkel kell rendelkezniük saját védelmük érdekében.

Álláspontja szerint nem áll fenn annak az esélye, hogy az Egyesült Államok nélkül kellene Európa védelmét biztosítani, ám egyértelműen látni, hogy az orosz–ukrán háború után a tagállamok növelték védelmi kiadásaikat, Lengyelország esetében már a GDP négy százalékáról beszélhetünk. Hangsúlyozta, a Magyar Honvédség is hasonló politikát folytat: 2017-ben kezdődött egy nagy haderőfejlesztési program, melynek eredményei lassan kézzelfoghatóvá válnak. A program célja, hogy képes legyen az ország szuverenitásának biztosításával kapcsolatos feladatok végrehajtására – tette hozzá.

KAJÁRI Ferenc
Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar fõnökének helyettese. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Noha az Európai Unió és a NATO tagállamait tekintve szorosan kapcsolódik, Gyarmati István, a MAT főtitkára szerint nem szabad az EU-ra építeni az európai védelmet, ezt a feladatot a NATO-nak kell ellátnia, ami egy amerikai rendszeren alapul. Álláspontja szerint az európai tagállamok részéről hiányzik az akarat. Benkő Tibor felidézte Donald Trump volt amerikai elnök korábbi kijelentését, amely arra a kérdésre utalt, hogy az európai tagállamok nem teljesítik a NATO feltételeit, így milyen alapon kellene Washingtonnak a kontinens segítségére sietnie egy esetleges háború esetén.

Gyarmati István hangsúlyozta, éppen ezért van szükség az önálló európai védelem megteremtésére, noha a térség jelentős hátrányban van:

  • Egyrészt Európa nem akar harcolni: egy felmérés szerint a hazai megkérdezettek 50-55 százaléka mondta azt, hogy háború esetén elhagyná az országot, Németországban még magasabb az arány.
  • Európának nincsenek taktikai nukleáris képességei, melyekre az elrettentés szempontjából szükségesek – tekintve, hogy Oroszország gyakran fogalmaz meg hasonló fenyegetéseket.
  • Rosszul állunk továbbá a hagyományos erők tekintetében is: az amerikai katonák ugyanis folyamatosan harcolnak, hasonló a helyzet az orosz hadsereggel szemben is. Utóbbi esetében kiemelte, még ha az európai haderő minőségileg jobb is lenne, mint az orosz, nehéz lenne szembeszállni velük.

Gyarmati István szerint nem az amerikaiak kizárására kell törekedni, hanem vonzóvá kell tenni számukra Európát, tudatva velük, nem azt várja a kontinens, hogy amerikai katonák haljanak meg Európa védelmében. „Hanem az amerikai tudást adják át” – tette hozzá.

Röviden kitért a júliusban esedékes washingtoni NATO-csúcsra is, melyen álláspontja szerint az amerikaiak mentesítésén és Európa védelmének növelésén, valamint Ukrajna NATO-tagsága szerepelhet a főbb napirendi pontok között.

Marcin Zaborowski lengyel biztonságpolitikai szakértő pedig arra mutatott rá, az ukrán határhoz közel élve tapasztalja az orosz veszélyt, valamint annak jeleit, hogy az orosz–ukrán háború könnyen átcsordulhat Európára.

Történelmileg Oroszország nem szokott felhagyni ilyen cselekedeteivel

– figyelmeztetett.

Borítókép: Az amerikai tengerészgyalogság 8-as kétéltű hajórajának katonái a román hadsereggel közösen tartott Tavaszi Vihar 17 (Spring Storm 17) fedőnevű NATO-hadgyakorlaton vesznek részt a Fekete-tenger partján, a Bukaresttől mintegy 300 kilométerre, délkeletre levő Mihail Kogalniceanu légi támaszpont közelében 2017. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.