időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Kijev: Nincs információnk kínai fegyverszállításokról Oroszországba

Magyar Nemzet
2023.03.21. 12:25 2023.03.21. 16:57
Kijev: Nincs információnk kínai fegyverszállításokról Oroszországba

A múlt hónapban merült fel a gyanú, hogy Peking fegyverszállítások indítását tervezi Oroszországba. Washington és az Európai Unió akkor a szankciók lehetőségét is fontolgatta Kínával szemben. A kínai külügyminisztérium a „hamis híresztelések leállítására” szólított fel, emlékeztetett, hogy Kínával ellentétben az Egyesült Államok folyamatosan szállít fegyvert a konfliktusba.

„Kijevnek nincs információja arról, hogy Oroszország fegyvereket kapna Kínától” – hívta fel a figyelmet Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztályának sajtószóvivőjének szavaira az RBC ukrán hírügynökség.

Jelenleg nincsenek olyan adatok és tények, amelyek alátámasztanák a kínai fegyverszállításokat

 – fogalmazott Juszov egy televíziós műsorban.

Még februárban „merült fel a gyanú”, hogy Peking a fegyverszállítást fontolgatja Moszkvának. Akkor az Egyesült Államok Képviselőházának külügyi bizottságának vezetője, Michael McCall „több száz drónt és egyéb fegyvereket” említett. A híreszteléssel kapcsolatban az Európai Unióban és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO) is felmerültek aggodalmak.

Sőt ekkor amerikai tisztviselők arra akarták rávenni az európai szövetségeseiket, hogy vezessenek be szankciókat Pekinggel szemben, ha a kínai vezetés a fegyverszállítások mellett dönt.

Tegnap a kínai külügyminisztérium szóvivője,  Vang Ven-pin újra felszólította Washingtont, hogy „hagyjon fel a hamis híresztelésekkel és a felelősség másokra hárításával”. Emlékeztetett: az Egyesült Államok, és nem Kína szállít folyamatosan fegyvereket az ukrán frontra.

Moszkva szerint a nyugati katonai segítség alapvetően nem old meg semmit, csak meghosszabbítja az ukrán nép szenvedését.

Ezzel szemben Kijev, Washington és más nyugati országok szerint a fegyverszállítások azt segítik, hogy Ukrajna folytathassa a harcát Oroszországgal szemben, míg azok hiányában az „ország megszűnne” létezni.

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) egy korábbi jelentéséből az is kiderült, hogy  jelentősen megnőtt a fegyverszállítás az európai államokba, amelyből  leginkább az Egyesült Államok profitált. Az adatok szerint az elmúlt években az európai országok fegyverimportja – amely javarészt az Egyesült Államokból érkezett –, 47 százalékkal nőtt, a NATO-tagoké pedig összesen 65 százalékkal.

Borítókép: Andrij Juszov, a védelmi minisztérium hírszerzési főosztályának sajtószóvivője (Fotó: NOËL/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.