Washingtonban már egy sikertelen ukrán ellentámadás miatt aggódnak

A Biden-kormányzat tagjai félnek attól, hogy Ukrajna mire lesz képes a sorsdöntő ellentámadás során sikerrel járni.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Politico2023. 04. 24. 18:04
null
Nagy-Britannia, 2023. március 24. Kiképzésen Nagy-Britanniában tartózkodó ukrán újonc katonák gyakorlatoznak AS90-es önjáró, 155 mm-es lövegekkel egy délnyugat-angliai gyakorlótéren 2023. március 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi kritikusok és külföldi szövetségesek is azzal érvelnek, hogy amennyiben Ukrajna tavaszi ellentámadása sikertelen lesz, azzal nem csak Ukrajna, de Amerika is veszíteni fog – számolt be róla a Politico.

Ukrajna ellentámadásként visszafoglalná az oroszok által elfoglalt területeket, nagy valószínűséggel keleten és délen, bár a konkrétumokról nincsenek részletes információk.

Joe Biden elnök és csapata nyilvánosan is ígéretet tett Ukrajna támogatására, amely szerint fegyverekkel és gazdaságilag is segítik őket, „ameddig csak szükséges”. A kormányzaton belül viszont többen is attól tartanak, hogy a közelgő támadás rosszul sülhet el Amerika szempontjából.

Vannak, akik szerint Ukrajna előretörése akkor működhetne, ha a kormányzat minden kérést megad Kijevnek, nevezetesen nagyobb hatótávolságú rakétákat, vadászgépeket és több légvédelmet. 

A másik oldal szerint

Ukrajna hiányosságai azt bizonyítják, hogy nem tudják teljesen kiszorítani Oroszországot a területeikről.

A tisztviselők kiemelték, hogy mindent megtesznek a tavaszi offenzíva sikeréért. Hozzátették, hogy a taktikába vetett hit csak egy dolog, a zárt ajtók mögött viszont őszintén aggódik a kormányzat amiatt, hogy Ukrajna mire lesz képes.

A cikk szerint ezek az aggodalmak főként a közelmúltban kaptak szárnyra, amikor titkos dokumentumok szivárogtak ki a közösségi médiába. Egy titkos februári értékelés alapján Ukrajna jócskán elmarad az ellentámadási céljaitól. A legfrissebb amerikai értékelések szerint Ukrajna előre tud majd haladni délen és keleten, de nem lesz képes megismételni a tavalyi sikerét.

Kételkednek Ukrajna győzelmében

A Pentagonban továbbra is reménykednek abban, hogy Ukrajna akadályozni fogja Oroszország utánpótlási útvonalait, még akkor is, ha az újonnan megerősített orosz csapatok feletti győzelem túl nehéznek bizonyul.

„Ha az ellentámadás nem megy jól, a kormány csak önmagát hibáztathatja, amiért visszatartott bizonyos típusú fegyvereket” – mondta Kurt Volker, a Trump-kormányzat ukrajnai különmegbízottja.

Sikertelen offenzíva esetén, Kijev győzelme egyre távolabbinak tűnhet és a külföldi szövetségesek is elbizonytalanodhatnak, hogy mennyit tudnak még feláldozni Ukrajna érdekében. 

Azzal is számolnak, hogy az Európát sújtó energia- és gazdasági válság miatt is csökkenhetnek a jövőben a támogatások, így Ukrajna megsegítése a Biden-kormányzatra maradna.

Clementine Starling, az Atlantic Council washingtoni igazgatója és munkatársa szerint „egy rossz ellentámadás felveti a kérdést, hogy milyen mértékben lehet valódi megoldást elérni fegyverek és segélyek küldésével”.

Az orosz–ukrán háború már tizennégy hónapja zajlik, ráadásul az ukránok elképesztő veszteségeket szenvedtek. Az ukrán csapatok már történelmi mennyiségű lőszert és fegyvert kaptak Nyugatról, ám még ennek ellenére sem tudnak megfelelni Zelenszkij sürgős kéréseinek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.