Meglepő fordulat: a „hedonista” uniós elitet ostorozta egy német alkotmánybíró

Peter Müller szerint őszintén kell beszélni a bevándorlók bűnözéséről, az elhibázott klímapolitikáról, és arról, hogy az EU figyelmen kívül hagyja a jogot.

Kis Ferenc
2023. 04. 17. 15:14
null
Schönefeld, 2015. szeptember 18. Illegális bevándorlók különvonattal az osztrák-német határ német oldalán fekvõ Freilassingból Schönefeldbe érkeznek 2015. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Bernd Settnik) Fotó: Bernd Settnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan helyről érkezett kemény kritika a német és az uniós elittel szemben. A német szövetségi alkotmánybíró a saar-vidéki Merzigben tartott CDU rendezvényen leszámolt a „hedonista elittel”, akik „előírják, hogy miről beszélhetünk és miről nem”. 

A Saarbrücker Zeitung értesülései szerint az Alkotmánybíróságról tizenkét év után idén ősszel távozó Peter Müller a következőket mondta: „Nem mindenki Európa-ellenes, aki azt kritizálja, hogy az Európai Unió figyelmen kívül hagyja a jogot. 

Nem mindenki vírustagadó, aki kritikusan megkérdőjelezte a szabadság korlátozását a koronajárvány idején. Nem mindenki idegengyűlölő, aki a külföldiek bűnözéséről akar beszélni.” 

Müller szerint ezekről nyíltan és őszintén kell vitázni. Az alkotmánybíró a klímapolitikában is keményen szembehelyezkedett az uralkodó zöldpárti német állásponttal.

Az egykori CDU-s politikus az elektromos autókkal kapcsolatban elmondta: 

Nem mindegy, hogy honnan származnak a ritkaföldfémek, amelyek szükségesek egy ilyen akkumulátorhoz, milyen szén-dioxid-felhasználással történik a gyártás, hogy a lítium egy részét bizonyíthatóan gyerekmunkával nyerik, illetve az ártalmatlanítás ökológiailag nagyon problematikus.

A nagy mértékű átállás elektromos áramra „nem kevesebb, hanem több széntüzelésű erőművet, több fosszilis tüzelőanyagot, több szén-dioxidot, több éghajlatváltozást jelent” – fejtette ki Peter Müller. – Ez az igazság, amiről beszélni kell ebben az országban – fűzte hozzá. 

Kitért arra is, hogy a már elérhetetlen párizsi klímacélok helyett most inkább a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról kell beszélni. Szerinte csak így biztosítható a jólét, és ezzel együtt továbbra is fenntarthatók maradnak az élet természetes alapjai. 

Állandóan hirdetni az apokalipszist nem észszerű. Ennek viszonylag kevés köze van a racionális döntésekhez egy demokráciában. Végső soron a környezetet nem segítik, viszont kárt okoznak a német iparnak

– hangsúlyozta az alkotmánybíró.

Borítókép: illegális bevándorlók különvonattal az osztrák–német határ német oldalán fekvő Freilassingból Schönefeldbe érkeznek 2015. szeptember 18-án (Forrás: MTI/EPA/Bernd Settnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.