Történetének legnagyobb légi hadgyakorlatára készül a NATO

A nyárra tervezett nagyszabású hadműveletben Magyarország is részt vesz.

2023. 04. 09. 16:32
null
Fotó: Airman Brenden Beezley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron 74 éves történetének legnagyobb légi hadgyakorlatát rendezi meg a NATO – derült ki a Bundeswehr tájékoztatásából. Az Air Defender 23 (Légi Védelmező 23) nevű hadművelet során június 12 és 23 között

  • 24 különböző nemzet,
  • több mint 220 darab,
  • és 23 különféle típusú repülőgéppel,
  • csaknem tízezer katonával vesz részt.

Szövetségesi feladatainak megfelelve a hadgyakorlaton Magyarország is képviselteti magát, az ugyanakkor egyelőre nem nyilvános, hogy milyen erőkkel. A bevetett típusok között a Gripeneket is említek, így elképzelhető, hogy a magyar gépek is csatlakoznak. Érdekesség még, hogy ezen a műveleten már a frissen csatlakozott finnek is ott lesznek.

Ukrajna viszont semmilyen formában nem kapott meghívást.

A hadi játékok nem titkolt célja, hogy bemutassa a NATO egységét, illetve elrettentse Oroszországot. Központja elsősorban Németország lesz, de a feladatok részben tíz európai országot, köztük a kelet-európaiakat is érinteni fognak. Habár egyelőre nem közölték a gyakorlatok forgatókönyvét, azt igen, hogy védekező, csapattámogató és támadó manővereket is gyakorolni fognak. Abból sem csináltak titkot, hogy Oroszországnak is üzenni akarnak.

Ez most gyorsan összerántja a szövetséget, számottevő erővel, hogy biztosak legyünk benne, ha Oroszország valaha megjelenik a NATO határainál, mi készen állunk. Megvédünk minden centimétert!

– magyarázta Michael Loh amerikai tábornok. Az amerikaiak egyébként jelentős erőket mozgatnak át a tengerentúlról, csapataik gerincét ezúttal a Nemzeti Gárda adja. Többek között a legkorszerűbb F–35-ös, F–15C, F–16, F–18 vadászgépek, A–10C csatarepülőgép, C–17 és C–130 Hercules szállító repülőgép, KC–46 légi utántöltő gép, valamint drónok is érkezni fognak.

Heritage Flight training
Amerikai harci repülők formációban Fotó: Airman 1st Class Paige Weldon

– Az ukrajnai háború meghatározza a jelenünket és átalakítja a jövőnket. De nem írunk levelet Oroszországnak. Szerintem így is értik az üzenetet – vélekedett Ingo Gerhartz német tábornok is.

Ez még nem jelenti azt, hogy a hadgyakorlat a háborúra adott reakció lenne, az Air Defendert – a Defender Europe légi párjaként – 2018 óta megrendezik. Ilyenkor a műveletekről az oroszokat is tájékoztatják, sőt korábbi gyakorlat alapján akár megfigyelőként meghívást is kaphattak – bár ezúttal erre aligha kerül majd sor.

Borítókép: (Fotó: US Air Force/Brenden Beezley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.