A becsült érték tízszereséért kelt el Kurt Cobain szétvert gitárja

A Nirvana néhai frontembere dedikálta is a gitárt, ami több mint kétszázmillió forintot ért meg új tulajdonosának.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 05. 23. 13:02
null
US musician Kurt Cobain's smashed Fender Stratocaster is dispalyed at Julien's Auctions in Gardena, California on May 2, 2023, ahead of Julien's "Music Icons" auction of over 1,200 items from Rock And Roll history and exclusive artist collections. A guitar smashed up on stage by Nirvana front man Kurt Cobain is going under the hammer later this month in the United States. The guitar has been put back together, but is no longer playable, said Kody Frederick of Julien's Auctions, which expects the musical artifact to fetch $80,000. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurt Cobain szétzúzott, dedikált gitárja csaknem hatszázezer dollárért (mintegy 207 millió forint) kelt el – az aukciós becsült ár közel tízszereséért – írja a CNN

A fekete, balkezes Fender Stratocaster 595 000 dollárért kelt el a New York-i Hard Rock Cafe hétvégi árverésén. A hangszer volt a rocktörténelem darabjait felvonultató háromnapos árverés fő tétele. Az újra összeszerelt, de továbbra sem játszható gitárt eredetileg 60 000 és 80 000 dollár közé becsülték.

A Nirvana népszerűsége a második, Nevermind című albumukkal ugrott meg. Az 1991 szeptemberében megjelent lemezből az év végére több mint egymillió példányt adtak el az Egyesült Államokban. A Billboard 1992-ben a kétszázas listán az első helyig jutott – és 472 hetet töltött a listán.

Cobain 1994-ben, hírneve csúcsán, mindössze 27 évesen öngyilkos lett.

Az árverést szervező Julien’s Auctioneers szerint Cobain „a Nirvana korszakalkotó Nevermind-korszakában” törte össze a gitárt, bár konkrétumokat nem árultak el. A törött hangszert a zenekar mindhárom tagja aláírta ezüst tintával: Cobain, Krist Novoselic és Dave Grohl.

Cobain egy üzenetet is írt rá barátjának és zenésztársának, a Screaming Treesből ismert Mark Lanegannak – aki tavaly halt meg –, melyben azt írta: „Hell-o Mark! Love, Your Pal, Kurdt Kobain / Washed up rockstar”.

Borítókép: A nevezetes gitár (Fotó: AFP/Frederic J. Brown)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.