A brit védelmi minisztert érdekli a megüresedő NATO-főtitkári poszt

Ben Wallace brit védelmi miniszter egy csütörtökön megjelent interjúban értésre adta, hogy érdeklődik az idén megüresedő NATO-főtitkári poszt iránt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 19. 6:18
null
BELGIUM-NATO-FINLAND-DEFENCE-DIPLOMACY Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindig is azt mondtam, hogy a NATO-főtitkári poszt jó munka lehet, amit én is szívesen csinálnék. De közben a mostani munkámat is szeretem. Hiszen a brit kormány védelmi minisztere lehetek a reformok és beruházások idején, akárcsak Boris Pistorius Németországban − mondta Wallace a dpa német hírügynökségnek Berlinben nyilatkozva.

A brit védelmi miniszter szerint izgalmas látni, hoharminc30 évnyi megszorítás után most mennyi pénzt fordítanak a fegyverkezésre.

„A NATO-főtitkári poszt egy fantasztikus munka, az észak-atlanti szövetség pedig rendkívül fontos része mindannyiunk biztonságának. De ezt nem az én tisztem eldönteni, ez a szervezet tagjainak a feladata” − mondta Wallace.

Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár 2014. október 1. óta tölti be a tisztséget.

Az idén 63 éves egykori norvég miniszterelnök mandátumát tavaly egy évvel, 2023. szeptember 30-ig hosszabbították meg, tekintettel arra, hogy az Ukrajna elleni orosz háború a nemzetközi biztonság szempontjából újabb kemény kihívásokat hozott. Stoltenberget eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel meghosszabbították. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára, de februárban közölte, hogy nem kéri mandátumának további hosszabbítását, és még idén távozik posztjáról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.