A fizetésképtelenség felé tart a Black Lives Matter

Nyolc és fél millió dolláros hiányt halmozott fel a Black Lives Matter, vagyis a Fekete Életek Számítanak mozgalom, befektetési számláik pedig mintegy 10 millió dollárt veszítettek értékükből – írja a Breitbart amerikai hírportál a 2022-es adónyilvántartásra hivatkozva.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 12:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Patrisse Cullors két másik társával együtt 2013-ban alapította meg a nonprofit szervezetét a fekete bőrű amerikaiak ellen elkövetett igazságtalanságokkal szemben. A Black Lives Matter (BLM) mozgalom akkor vált széles körben is ismertté, miután zavargások törtek ki a fekete George Floyd tragikus halálát követően.

A The Black Lives Matter Global Network globális hálózati alapítvány a dokumentumok szerint ráállt a fizetésképtelenség felé vezető pályára, mint a cikkben fogalmaznak, adóbevallásuk „komor képet fest” pénzügyi helyzetükről – számolt be róla a Breitbart amerikai hírportál. A szervezettel kapcsolatban korábban számos visszaélés látott napvilágot, Patrisse Cullors társalapító 2021 májusában lépett ki, miután azt állították róla, hogy visszaél az alapítványi pénzekkel.

Cullors partikat rendezett a szervezet tulajdonában lévő, hatmillió dolláros Los Angeles-i ingatlanban. Az egykori társtulajdonos elismerte, hogy a szervezet nem  volt felkészülve a nagy pénzhullám kezelésére, de tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, ugyanakkor a 2022-es adóbevallásában, vagyis még lemondását követően is látszott, hogy barátai és családja továbbra is komoly anyagi hasznot húzott a szervezetből.

Cullors bátyja, Paul 126 ezer dolláros fizetést szedett be biztonsági vezetőként, annak ellenére, hogy nem is rendelkezik ilyen jellegű végzettséggel. Korábbi cikkekből az is kiderült, hogy Cullors és két cége 1,6 millió dollárt keresett azzal, hogy „professzionális biztonsági szolgáltatásokat” nyújtott a BLM-nek. 

Tavaly szeptemberben a BLM globális hálózati alapítványának igazgatósági tagja, Shalomyah Bowers is visszaélési botrányba keveredett. Őt azzal vádolták, hogy 10 millió dollárt nyúlt le az adományozóktól, hogy abból fizesse ki a tanácsadó cégeit. A Black Lives Matters korábbi társszervezete, a BLM Grassroots pert is indított ellene, s azzal vádolta Bowerst, hogy a jótékonysági alapot saját „személyes malacperselyének használja”.

A Los Angeles Times szerint a pert egy sajtótájékoztatón jelentette be a Black Lives Matter Los Angeles társalapítója. Melina Abdullah szerint Bowers egy gazember adminisztrátor, egy bitorlóból lett közvetítő. A Walter Mosley ügyvéd által benyújtott keresetben a szervezet pénzügyeinek fokozottabb ellenőrzését akarják elérni és azt állítják, hogy Bowers tettei kevesebb mint másfél év alatt helyrehozhatatlan károkat okoztak a BLM-nek – tudósított az eseményekről a V4NA hírügynökség.

2022 februárjában a BLM kénytelen volt leállítani online pénzügyeit, mivel átláthatósági problémák merültek fel. Szintén ebben az évben a mozgalom mindössze 9,3 millió dollárt gyűjtött össze, ami 88 százalékkal kevesebb, mint az előző évben volt. Költségeikből nem faragtak. Tíz és fél milliót adtak különböző vállalkozóknak, 12 milliót pedig kanadai és Los Angeles-i ingatlanokra.

Az elmúlt években több visszaélésről is cikkezett a sajtó. A szupersztár zenész és milliárdos divatvállalkozó Kanye West például kijelentette, hogy a Black Lives Matter „mindig is csak egy átverés volt”.

Korábbi közvélemény-kutatások is arra utalnak, hogy csökkent a mozgalom támogatottsága. 2021-ben az amerikai felnőttek 48 százaléka szerint volt kedvező a hatása a Black Lives Matter mozgalomnak, ami 13 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. A felmérés megállapította, hogy a megkérdezettek szerint a faji viszonyok romlottak az elmúlt öt évben, és csak 30 százalékuk számít a helyzet javulására az elkövetkező fél évtizedben.

Borítókép: Tüntetők a rendőri erőszak áldozatává vált afroamerikai George Floyd halálának első évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, Minneapolisban 2021. május 23-án (Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.