Bulizásra használta a BLM a hatmillió dolláros adományt

Fordulatot vett a Black Lives Matter nonprofit szervezetnek szánt adományokból titokban vásárolt, hatmillió dolláros Los Angeles-i kastély körül kirobbant botrány. A szervezet társalapítója elismerte, hogy korábban nem mondott igazat, és személyes célokra használták az ingatlant – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 10. 15:29
null
Minneapolis, 2021. május 24. Tüntetõk a rendõri erõszak áldozatává vált afroamerikai George Floyd halálának elsõ évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Minneapolisban 2021. május 23-án. A rasszizmus és a rendõri erõszak elleni tüntetéshullámot, valamint a Black Lives Matter (a Fekete Életek is Számítanak, BLM) nevû politikai-társadalmi mozgalom ismeretségét George Floyd halála váltotta ki, aki egy brutális rendõri intézkedésben vesztette életét 2020. május 25-én Minneapolisban. MTI/EPA/Craig Lassig Fotó: Craig Lassig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020-ban 10,6 milliárd dollárt ajánlottak fel a Black Lives Matter (BLM) mozgalomhoz kapcsolódó ügyeknek és szervezeteknek. A BLM vállalati adományozói között szerepelt az Amazon, a Gatorade, a Microsoft, a 23andMe és a Tinder, míg a kedvezményezettek között ott volt a kis létszámú Unicorn Riot gerillamédia és a jelentős méretű Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) is. Az továbbra is rejtély, hogy mi történt ezekkel a pénzekkel, hiszen soha nem készült pénzügyi ellenőrzés. Ha azonban megnézzük egyetlen BLM-hez kapcsolódó szervezet – a BLMGNF – tapasztalatait, betekintést nyerhetünk abba, hogy mi történhetett. Az alapítvány története valóban figyelemreméltó.

A BLMGNF több mint kilencvenmillió dollárt kapott 2020-ban, George Floyd meggyilkolásának évében. A New York Post szerint 2020 végére a csoport hozzávetőlegesen hatvanillió dolláros egyenleggel rendelkezett, miután 8,4 millió dollárt költött meghatározatlan kiadásokra és költségekre, továbbá 21,7 millió dollárt kötött le a helyi szervezeteknek.

Nem sokkal később bombaként robbant a botrány, amikor a #BLM10 néven ismert csoport nyilvánosan bírálta a BLMGNF-et a pénzügyi átláthatóság, a döntéshozatal és az elszámoltathatóság hiánya miatt. „Legjobb tudomásunk szerint a legtöbb tagozat a 2013-as indulás óta alig vagy egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást a BLMGNF-től” – állította a #BLM10 szóvivője a nyílt levelében. Jogosan vetődött fel tehát a kérdés, hogy mire költötte a szervezet a pénzt, ha nem a mozgalom tagozatainak támogatására.

Indiana, Connecticut, Maine, Maryland, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina és Virginia már visszavonta a BLMNGF jótékonysági bejegyzését, míg Kalifornia és Washington azzal fenyegetőzik, hogy a nonprofit szervezet vezetőit személyesen vonják felelősségre a pénzügyi átláthatóság hiánya miatt.

 

Patrisse Cullors, a BLM társalapítója – aki azóta lemondott a vezetői tisztségről – most újabb fordulatot hozott a feketejogi mozgalom botránysorozatába. A nő ugyanis elismerte, hogy személyes célokra használják azt a Los Angeles-i luxusingatlant, amelyet a szervezet hatmillió dollártért vásárolt teljes titokban. A kastélyban egyébként hat hálószoba, buliszoba, úszómedence és irodahelyiség is található. A kúria vásárlására csak néhány hónapja derült fény.

Az első vádakat még hevesen tagadta a társalapító, és rasszizmusnak nevezte, hogy pénzügyi elszámolást kértek tőle, a napokban azonban bevallotta, hogy korábban a kastély adott otthont többek között születésnapi partiknak és a Biden elnök beiktatását ünneplő rendezvényeknek is.

A Black Lives Matter mozgalom társalapítóját rengeteg kritika érte belső körökből is, mert sokak szerint a hivalkodó életmód ellentmond a társadalmi igazságosság missziójának, amelyet a BLM (elméletileg) képvisel. Bár a mozgalom rengeteg adományt kapott, Michael Brown családja – akinek megölése miatt indult eredetileg az életvédő mozgalom – nem kapott segítséget a BLM-től.

Borítókép: Tüntetők a rendőri erőszak áldozatává vált afroamerikai George Floyd halálának első évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Minneapolisban 2021. május 23-án (Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.