Baloldali politikai provokáció Brüsszelben

Az európai konzervatív politikusok mellett a magyar kormánypártok európai parlamenti képviselői is tiltakoznak az ellen a botrányos kép ellen, amely Jézust szadomazochista ruhába öltözött, homoszexuális férfiak körében ábrázolja és amelyet az unió törvényhozó testületében állítottak ki a minap. Hidvéghi Balázs lapunknak úgy fogalmazott, hogy politikai provokációról van szó, s képviselőtársaival közösen írt levélben az Európai Parlament elnökénél is szót emeltek a megbotránkoztató alkotás miatt.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023. 05. 11. 16:31
Rainbow,Flag,In,London's,Gay,Pride
290854997 Fotó: Sampajano_Anizza Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes EP-képviselők is tiltakoznak az ellen a botrányos kiállítás ellen, amelyet az Európai Parlamentben tartottak a minap, és ahol olyan képet is bemutattak, amelyen bőrruhába öltözött homoszexuális férfiak veszik körül Jézust. A kormánypártok részéről a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Hidvéghi Balázs elmondta, hogy a Fidesz–KDNP EP-frakciója nevében ő is aláírta azt a levelet, amelyben számos nemzet különböző EP-képviselői emeltek szót az Európai Parlament elnökénél a megütközést keltő tárlat miatt. A levél szignózói között mások mellett megtalálható Nicolas Bay, a francia Nemzeti Front főtitkára, Jorge Buxadé, a spanyol VOX-tól, valamint Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt (PiS) képviselője.

– Ez a kiállítás is azt példázza, hogy a beteges és a pusztán a provokációról szóló politikai cselekvés teljesen elharapódzott Brüsszelben. A kiállított képekben ugyanis semmilyen művészi jelleg nem fedezhető fel, mivel a szóban forgó „alkotások” teljesen elfogadhatatlan módon ábrázolják Jézust, sértve a hívők érzékenységét. Úgy tűnik tehát, hogy épp azokat az embereket igyekeznek provokálni, akiknek fontosak a különböző kulturális hagyományok, amilyen például a keresztény vallás. 

Mindez azt mutatja, hogy a szélsőséges aktivisták nem gondolják komolyan, amikor toleranciáról vagy sokszínűségről beszélnek. Az pedig sajnálatos, hogy az Európai Parlament teret ad az ilyen politikai akcióba szőtt provokációknak – fejtette ki Hidvéghi.

A Magyar Nemzet érdeklődésére írásban küldött választ Ujhelyi István, egykori MSZP-s EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója, aki finoman utalt arra, hogy nem kíváncsi az említett képekre. – Az Európai Parlament képviselőinek van arra lehetősége, hogy ciklusonként egy kiállítást szervezzenek az épületben egy számukra fontos témában. Én nemrég voltam kezdeményező házigazdája egy jelentős egészségügyi, a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek korai felismerése mellett kampányoló kiállításnak a brüsszeli épületben. Az Önök által hivatkozott fotókiállításról nem tudtam, nem láttam és nem is tervezem megnézni – fogalmazott Ujhelyi az e-mailben.

A kontinensen az elmúlt napokban számos konzervatív politikus tiltakozott a kép ellen, amely Elisabeth Ohlson leszbikus svéd művésznő fotókiállításának része volt és amely május 2. és 5. között volt látható az EP épületének egy elzárt részében.

 – Az intézményi keretek között mindenféle problémával foglalkozni legitim, de egy vallás kihasználása tűrhetetlen tiszteletlenség a hívők millióival szemben Európa-szerte – kifogásolta Maria Veronica Rossi olasz EP-képviselő, aki indokolatlan provokációnak nevezte, hogy a kép szadomazochista rabszolgáknak öltözött apostolokkal körülvéve ábrázolja Jézust. Jorge Buxadé spanyol európai parlamenti képviselő egy tweetjében undorítónak és nyomorúságosnak ítélte a „műalkotást”, hozzátéve: az Európai Parlament az LMBTQ-lobbi büntetlenségének terévé vált a baloldal és a liberálisok cinkossága mellett. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes Facebook-bejegyzésben bírálta a képet: „Művészet? Nem, ez csak közönséges és tiszteletlen. Egy szóval: Gusztustalan”.

A botrányos kép alkotója, Elisabeth Ohlson pedig arra tett kísérletként beszélt a művéről, hogy Jézust az LMBTQ-jogok támogatójaként mutassa be. Emellett azzal igyekezett igazolni a szokatlan kiállítást, hogy szerinte a Jézust heteroszexuális emberekkel ábrázoló képből már rengeteg van. A tárlat megnyitóján a baloldali, leszbikus Malin Björk svéd EP-képviselő tartott beszédet, amelyben azt hangoztatta, hogy a művészet „azt mutatja, hogy társadalmaink az elmúlt 25 évben fejlődtek az LMBT-jogok tekintetében”. Figyelemre méltó, hogy a botrányos képet a 2000-es évek elején már megpróbálták kiállítani az Európai Parlamentben, ám akkor azt még nem engedélyezték.

Borítókép: illusztráció (forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.