Az LMBTQ-közösség tagjaként ábrázolják Jézust egy uniós kiállításon

Óriási felháborodást váltott ki, hogy vallásgyalázó alkotásoknak ad otthont az Európai Parlament.

2023. 05. 08. 17:47
SWEDEN LGBT ALTARPIECE
LGBT altarpiece "Paradise" created by artist Elisabeth Ohlson Wallin seen in place in St Pauli church in Malmo, Sweden, on Nov. 29, 2019. Altarpiece was inaugurated on Sunday Dec. 12. Photo: Johan Nilsson / TT / code 50090 (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresztény szimbólumok sárba tiprása ellen emelték fel szavukat olasz konzervatív politikusok, miután az Európai Parlament (EP) lehetőséget adott egy nyíltan keresztényellenes provokációt tartalmazó tárlat megrendezésének. 

Az uniós testület brüsszeli székházában Elisabeth Ohlson Wallin svéd fotóművész alkotásait állították ki, amelyek közül több képen – a jogegyenlőség zászlaja alatt – LMBTQ-személyek társaságában ábrázolják Jézust.

Az egyik igen nagy visszhangot kiváltó kép például szado-mazo öltözetben jeleníti meg a Jézust körülvevő tanítványokat. A kiállítást támogató svéd európai parlamenti képviselő, Malin Björk ráadásul ezt a provokáló alkotást választotta a kollégáinak kiküldött meghívók illusztrációjának is. 

Hiába adták az olasz politikusok számos formában az EP vezetősége tudtára, hogy nem tűrik az istenkáromló tartalmakat, a tárlatot mégis megrendezték. Matteo Salvini kormányfőhelyettes szerint közönséges és tiszteletlen a tárlat anyaga. Paolo Borchia, a Liga európai parlamenti képviselője, valamint a párt további tizenhét képviselője Roberta Metsolához, az EP elnökéhez címzett levelében adott hangot tiltakozásának. 

Az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád soraiban helyet foglaló olasz képviselők, Carlo Fidanza, Nicola Procaccini, Sergio Berlato és Vincenzo Sofo szintén lesújtó kritikával illette a parlament vezetőségét és hivatalos kérvényt nyújtott be francia és spanyol kollégáikkal közösen a tárlat azonnali betiltására. A politikusok magyarázatot követeltek, ki és miért engedélyezte a keresztény szimbólumokat súlyosan meggyalázó rendezvényt, amely sajnálatos módon arra is rávilágít, hogy egyes vallásokat és tagjait szabadon lehet sértegetni és diszkriminálni.

Sajnálatosnak nevezték a fájdalmas tényt, hogy napjaink legüldözöttebb vallása, a kereszténység immár a magas rangú európai intézményekben is rágalmak és gúnyolódások tárgyává vált. 

Az alkotót egyáltalán nem zavarta a kritikák tömkelege, sőt megelégedését fejezte ki. Úgy magyarázta, provokatív alkotásának üzenete, hogy Jézus még az AIDS-betegségben elhunytak felé is szeretetet tanúsít.

Nicola Procaccini mindeközben hivatalos kérvényt nyújtott be annak érdekében, hogy az Európai Parlament egyik terme Szent Benedek, Európa védőszentjének nevét viselje. A konzervatív politikus szerint az európai intézménynek tiszteletét kellene lerónia a középkori szent előtt, aki a kereszténység egyik legkiemelkedőbb alakja. Hozzátette, a vallási értékeken túllépve el kell ismerni azt is, hogy a középkori szerzetesrendeknek köszönhetően kerültek megőrzésre és továbbörökítésre az ókori kultúra és tudományok legnagyobb kincsei is. Procaccini hangsúlyozta, hogy határozottan kitart az európai identitás és a keresztény gyökerek védelmében indított kezdeményezése mellett. 

 

Borítókép: Elisabeth Ohlson Wallin svéd fotóművész Paradicsom nevű, LMBTQ-tematikájú alkotása (Fotó: JOHAN NILSSON/TT News Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.