A francia polgármesterek könnyen börtönbe kerülhetnek az illegális migránsok miatt + videó

Egyre több illegális bevándorló próbál névházassággal állampolgárságot szerezni. Néhány polgármester azonban nem hajlandó jóváhagyni az esketést, mert a legtöbb esetben nyilvánvaló, hogy illegális bevándorlókról van szó, akik így kerülnék el a kitoloncolást. Civil szervezetek most a migránsok védelmére kelnek, a polgármesterek akár börtönbe is kerülhetnek.

Homoky Réka
2023. 07. 14. 20:22
FRANCE - EVACUATION OF THE CAMP OF THE EXILES OF THE CHAPEL IN PARIPárizs migráns
France, Paris, 2022-12-16. Evacuation of the exile camp of La Chapelle. The prefecture organized a shelter and chartered buses to place more than 770 homeless exiles in temporary accommodation. Among them, nearly 400 asylum seekers had been surviving for several weeks in the old shared gardens under the bridge of the aerial metro, which were completely destroyed after the evacuation. The exiles are housed for 14 days in hotels or gymnasiums before being put back on the street. A gendarme pushes a young exiled man who could not get on the bus. Photography by Anna Margueritat / Hans Lucas. France, Paris, 2022-12-16. Evacuation du camp des exiles de la Chapelle. La prefecture organise une mise a l abri et affrete des cars pour placer en hebergement temporaire plus de 770 personnes exilees sans abri. Parmi elles, pres de 400 demandeurs d asile survivaient depuis plusieurs semaines dans les anciens jardins partages sous le pont du metro aerien, qui ont ete entierement detruits apres l evacuation. Les exiles sont heberges pendant 14 jours dans des hotels ou gymnases avant d etre remis a la rue. Un gendarme bouscule un jeune homme exile qui n a pas pu monter dans le car. Photographie de Anna Margueritat / Hans Lucas. (Photo by Anna Margueritat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaországot elárasztó illegális migránsok egyre ötletesebbek és semmiféle trükktől nem riadnak vissza, ha az állampolgárság megszerzése a tét. Az egyik ilyen módszer az, hogy névházasság keretében elvesz a bevándorló egy francia állampolgárt és ezáltal ő is megkapja a francia állampolgárságot. 

Az utóbbi időben több ilyen eset is kiderült, ezzel párhuzamosan pedig reflektorfénybe kerültek azok a városvezetők, akik megtagadták az esketést.

Az egyik polgármester Robert Ménard, Béziers városvezetője, aki nemet mondott egy frigyre, amit egy 23 éves algériai férfi és egy 29 éves francia nő kötött volna a városházán július 7-én. Ménard azzal indokolta a döntését, hogy a vőlegény illegális bevándorló, aki ellen kiutasítási határozat van érvényben, tehát elvileg nem is tartózkodhatna Franciaországban. A férfi korábban bűncselekményeket, követett el, lopás, orgazdaság és erőszak is van a rovásán, írja a Le Parisien.

Ménard tette azonban elég nagy vitát váltott ki, van, aki szerint helyesen cselekedett a városvezető, de olyan is van, aki azt hangsúlyozza, hogy a polgármesternek ehhez nem volt joga. A Le Parisien is felhívja rá a figyelmet, hogy a pár összeesketésének megtagadásával Béziers polgármestere vétett az Emberi jogok európai egyezményének a házasságkötéshez való jogról szóló 12. cikkelye ellen, amely kimondja, hogy 

A házasságkötési korhatárt elért férfiaknak és nőknek joguk van a házasságkötésre és a családalapításra az e jog gyakorlását szabályozó hazai törvények szerint.

Ezen felül a francia Alkotmánytanács is rendelkezik a házasságkötésről, 1993. augusztus 13-i határozatában a házasságkötés szabadságát az egyéni szabadság egyik alkotóelemeként definiálta, 2003-ban pedig kinyilvánította, hogy a szabad házasságkötéshez való jogot az 1789-es Emberi és polgári jogok nyilatkozatának a szabadságról szóló 2. és 4. pontjai is alátámasztják.

A Bölcsek Tanácsa ugyanakkor leszögezi, hogy ha egy olyan külföldi állampolgárról van szó, aki illegálisan tartózkodik francia területen, akkor feltételezhető, hogy az illető a házasságkötése a házassági élettársi kapcsolattól eltérő célból valósulna meg, ami a házasság szabadságának alkotmányos elve elleni támadásnak minősül. 

Éppen ezért a házasulandó feleknek a ceremóniát megelőzően részt kell venniük egy beszélgetésen az érintett település polgármesterével vagy valamelyik helyettesével, aki eldönti, hogy a házassági szándék valós-e. A párizsi ügyvédi kamara tagja, Maitre Eolas ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amennyiben a polgármesternek kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy esetleg csak az állampolgárság megszerzésére irányuló névházasságról van szó, a gyanút jelentenie kell az ügyésznek, de nem érezheti magát felhatalmazva arra, hogy megtagadja a pár összeadását. A meghiúsult béziers-i házasság ügyével kapcsolatban az ügyvéd azt mondta, hogy a városháza munkatársa és a pár közti megbeszélésről készült 11 oldalas dokumentum megvizsgálását követően megállapították, hogy nincsenek kellően alátámasztott bizonyítékok arra, hogy feltételezhető lenne a komoly házassági szándék és a kölcsönös beleegyezés hiánya.

Philippe de Villiers francia jobbközép politikus Robert Ménard védelmére kelt, a CNews-nak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy azzal, hogy megtagadta az esketést egy olyan bevándorlótól, aki ellen kiutasítási határozat van érvényben, a polgármester a józan észről és a bátorságról tett tanúbizonyságot.

Hozzátette, hogy 2019-ben Emmanuel Macron azt a célt tűzte ki, hogy az összes kitoloncolási határozatot végrehajtatja, ám nem tartotta be ígéretét. Philippe de Villiers szerint ha nem hajtják végre a kitoloncolást, az azt jelenti, hogy nem tartják tiszteletben a francia államot.

Az ügyben érintett városvezető, Robert Ménard is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a CNews műsorában kiemelte, hogy egy olyan erőszakos emberről van szó, aki az általa elkövetett bűncselekmények miatt szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Időközben kiderült, hogy nem Béziers polgármestere az egyetlen franciaországi városvezető, aki ilyen esettel szembesült, egy másik település, a svájci határ közelében lévő Chalon-sur-Saone polgármestere, Gilles Platret hasonló esetről számolt be. Elmondása alapján tavaly decemberben ő is elutasította egy pár, nevezetesen egy kitoloncolási eljárás alatt álló 42 éves török férfi és egy 20 éves francia nő összeesketését. 

A városvezető beszámolt róla, hogy a férfi kitoloncolására évek óta nem került sor, csakúgy, mint a kiutasítási határozatok 95 százalékában. Ebben az esetben, mivel a házasságkötési szándékot mindössze két nappal a férfi vízumkérelmének benyújtása előtt jelentették be, egyértelmű volt, hogy érdekházasságról van szó. 

A városházán meghallgatták a házasulandó feleket, de ellentmondások mutatkoztak a nyilatkozataikban, ezért megtagadta az esküvőre adandó engedélyt. Ezt követően feljelentették diszkriminációért, a polgármester szerint ugyanez fog történni Robert Ménard esetében is.

Ami azt illeti, valóban feljelentette az algériai férfi Béziers polgármesterét, derül ki a Le Figaro cikkéből. A lap arról is beszámol, hogy ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy jogos volt a városvezető ellen tett feljelentés, akkor a polgármester akár 5 év börtönbüntetést és 75 000 euró pénzbírságot is kaphat, és kötelezik rá, hogy eskesse össze a párt. Ezenfelül még az is előfordulhat, hogy a belügyminiszter felfüggeszti a tisztségéből.

A CNews-nak nyilatkozva elmondta, hogy visszataszítónak tartja a városvezető döntését, mivel fülig szerelmesek egymásba választottjával. Azt is elárulta, hogy több mint hét hónapja vannak együtt és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy egybekelhessenek; ha kell, elmennek máshova. 

A férfi elmondása alapján még akár arra is hajlandó, hogy szerelmével elutazzon Algériába, hogy ott összeházasodjanak, majd a dokumentumok birtokában visszamenne Franciaországba, mivel mindenképp ott szeretne maradni. 

Borítókép: Migránstábor evakuálása Párizs La Chapelle kerületében (Fotó: Hans Lucas/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.