Elítélték Brüsszelben a terrorista Salah Abdeslamot

Párizsban már életfogytiglani börtönbüntetést kapott a merénylő, ám a brüsszeli terrorakciókhoz is köze lehetett.

2023. 07. 25. 20:47
BELGIUM-ATTACK-JUSTICE-TRIAL Defendant Salah Abdeslam arrives at hearing for the verdict reading in the trial of the 2016 jihadist attacks on Brussels' Zaventem airport and Maalbeek/Maelbeek metro station, at the Bruxelles-Capital Assizes Court in the Justitia site in Haren, Brussels, on July 25, 2023. A Brussels court on July 25 convicted French citizen Salah Abdeslam and Belgian-Moroccan Mohamed Abrini for the 2016 jihadist bombings in the city that killed 32 people, after a seven-month trial. The high-profile pair -- already sentenced to life in jail for a 2015 massacre in Paris -- were among six accused found guilty of murder over the biggest peacetime attack in Belgium. (Photo by BENOIT DOPPAGNE / Belga / AFP) / Belgium OUT / ***Attention all users - according to source, this is the first unblurred Belga picture of this person. Please take into consideration that the publication of this unblurred picture should match with your local deontological code and/or legal constraints.*** Fotó: Europress/AFP/BENOIT DOPPAGNE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat férfit bűnösnek talált kedden egy brüsszeli bíróság a 2016-os, 32 halálos áldozatot követelő és 340 ember sérülését okozó, a belga fővárosban végrehajtott terrortámadások miatt.

Az elítéltek között van Salah Abdeslam is: a 2015-ös, 130 ember halálát okozó párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját Franciaországban tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték párizsi kávézók, a Bataclan színház és a francia stadion ellen elkövetett terrortámadásokban játszott szerepe miatt.

A 33 éves férfinak azonban a Brüsszelben elkövetett támadások miatt is bíróság elé kellett állnia, a hatóságok szerint ugyanis Abdeslamnak köze lehetett ezekhez a terrorakciókhoz is. A merénylőt éppen a brüsszeli támadások előtt négy nappal fogták el.

A most elítéltek között van Mohamed Abrini is, aki a brüsszeli repülőtérről elmenekült, amikor a nála lévő bomba nem robbant fel. A 38 éves férfit a biztonsági kamera felvételei alapján azonosították, a nemzetközi sajtóban „kalapos emberként” is ismertté vált, akkor viselt ruházata után. Abrini és Abdeslam is tagadta bűnösségét a keddi tárgyaláson. Az esküdtszék a tíz vádlott közül kettőt – egy testvérpárt – felmentett a vádpontok alól. A párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat is a közel-keleti terrorszervezet, az Iszlám Állam vállalta magára.

A büntetéseket később, legkorábban szeptemberben szabják ki, a francia lapok azonban nem zárják az életfogytiglani börtönbüntetést.

A bíróság 19 nap tanácskozás után hozta meg az ítéletet. Az ítélethirdetésen a vádlottakon túl túlélők és az áldozatok hozzátartozói is megjelentek, mintegy negyven újságíró akkreditált a tárgyalásra. A per tavaly decemberben kezdődött, és a NATO egykori központjában tartották. Összesen tíz vádlott volt, a titkosszolgálatok azonban arról adtak hírt, egyikük időközben Szíriában meghalt – bizonyítékok híján azonban távollétében tárgyalták meg ügyét. Nemzetközi hírportálok szerint a belga igazságszolgáltatás történetének legnagyobb tárgyalássorozatáról van szó, több mint kilencszáz felperessel.

A túlélők azt nyilatkozták kedden, hét éve várnak arra, hogy kimondják a terrortámadásban résztvevők bűnösségét. A támadást követő napokban nem csak a terrormerényletek rázták meg a lakosságot, hanem a felismerés is, hogy a terroristák a brüsszeli bevándorló negyedben éltek és szervezkedtek.

Borítókép: Salah Abdeslam terrorista a brüsszeli bíróság elé állt 2023. július 25-én (Fotó: AFP/Benoit Doppagne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.