Millió rózsaszál egy városban? Ilyen van? + videó

Bizony van, és ez a város a háború miatt elvesztette a legzöldebb ipari város címet. De a helyiek nem nyugodtak bele, egy felhívást tettek közzé, és már érkeznek is a rózsák.

Magyar Nemzet
2023. 07. 29. 13:11
Rose,Garden,In,The,City,Park,,Public,Recreation,Area,,Pavement
1373186537 Fotó: Exclusive Dn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború borzalmai közepette mindig van egy reménysugár, hogy talán az emberségesség győzni fog. Rengeteg áldozatot követel az orosz–ukrán konfliktus, a civil áldozatok száma is napról napra növekszik. És mindig van egy-egy igazi emberi megnyilvánulás, igény a túlélésre. Szántanak, vetnek, aratnak az agresszorok által elfoglalt területeken. Korábban arató kombájnokat is kilőttek az oroszok, mert azokat páncélosnak hitték.

A civil lakosság élni akar. Van egy város, amely a Millió rózsa városa címet kapta meg az UNESCO-tól még 1970-ben.  Az ENSZ szerve Donyecket nevezte a világ legzöldebb ipari városának, de most a „milliomos” státusz elveszett. Szeretnék visszaszerezni ezt az elismerést, ezért felhívást tettek közzé.

A rózsák a béke , a férfiasság és a rugalmasság szimbólumai. Pontosan ezek azok a tulajdonságok, amelyek olyan erősen benne vannak Donyeckben és lakóiban − írja az URA.ru hírportál. A háború éveiben azonban egyre nehezebb a virágok gondozása, mert nincs nap, hogy Donyecket és a legközelebbi településeket ne érné támadás. De a helyiek nem akarnak belenyugodni abba, hogy elveszítették a Millió rózsa városa címet, ezért felhívással éltek, hogy a világ bármely pontjáról küldhetnek nekik rózsatöveket. Cseppet sem meglepő módon nagyon távoli helyekről is érkeztek rózsatövek, és érkeznek folyamatosan. 

A múlt század ’60-as éveiben Vlagyimir Degtyarev, a donyecki regionális pártbizottság első titkára, miután a versailles-i parkokban járt, a donyecki botanikus kert igazgatójával együtt elkezdett rózsát ültetni az egész városban − írja a dzen.ru oldal. Így jutottunk el a hetvenes évekig, amikor is a város elnyerte az említett címet, amit a Szovjetunió összeomlása miatt Donyeck el is veszített. Húsz évvel később, 2009-ben azonban sikerült visszanyerniük ezt a megtisztelő elismerést. A háborút megelőző években akár kétmillió rózsatövet is ültettek a városban évente.

Borítókép: Rózsák egy parkban Donyeckben a hború előtt (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.