Egyre közelebb kerül Niger a külföldi katonai beavatkozáshoz?

Az Afrikai Unió felfüggesztette az ország tagságát, Algéria Nigerbe tartó francia gépek átrepülését tiltotta meg.

2023. 08. 22. 17:52
null
Niamey, 2023. augusztus 20. A katonai vezetés támogatói tüntetnek a nigeri fõvárosban, Niameyben, a nemzetgyûlés épülete elõtt 2023. augusztus 20-án. A felirat jelentése: készek vagyunk meghalni a hazáért. Az országban július 26-án katonai államcsínnyel megdöntötték a megválasztott államfõ hatalmát, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pedig nem zárta ki katonai beavatkozás lehetõségét, ha a junta nem állítja vissza a törvényes rendet. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: Issifou Djibo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal felfüggesztette Niger tagságát az Afrikai Unió (AU) a július végi katonai puccsra hivatkozva. A szervezet egyúttal felszólította a puccsistákat, engedjék szabadon Mohamed Bazoum megbuktatott elnököt – aki a hatalomátvétel óta házi őrizetben van –, és mondjanak le. 

Az al-Dzsazíra pánarab hírportál közlése szerint a döntést kedden jelentették be az etióp fővárosban, Addisz-Abebában megtartott Béke és Biztonsági Tanács ülése után. Az Afrikai Unió egyúttal azt is kérte tagjaitól, kerüljenek minden olyan intézkedést, melyek legitimálják a junta nigeri hatalmát. Az 55 szuverén államot tömörítő Afrikai Unióban nem Niger az egyetlen, melynek tagságát felfüggesztették – érdekesség, hogy minden ország esetében katonai puccs állt a döntés hátterében. Az intézkedések értelmében nem aktív már a szervezet életében Burkina Faso, Guinea, Mali és Szudán sem.

A nyugat-afrikai ország körül továbbra is fokozódnak a feszültségek, a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) ez idáig nem zárta ki a katonai közbelépés lehetőségét sem. A szervezet tárgyal az Afrikai Unióval is arról, hogy milyen gazdasági, társadalmi és biztonsági következményei lehetnek a beavatkozásnak – erről már a Reuters hírügynökség számolt be.

Az ECOWAS ugyanakkor az utolsó lehetőségek között említi a katonai erő alkalmazását.

Niger új vezetője szombaton azt javasolta, három éven belül tartsanak választásokat az országban, ám ezt az ECOWAS elutasította. A szervezet továbbra is a katonai beavatkozásban látja a megoldást, a Reuters arról cikkezett, a nyugat-afrikai országok azt próbálják megmutatni, nem tolerálják többé a katonai puccsokat. A július 26-i katonai puccs már a hetedik volt 2020 óta Nyugat- és Közép-Afrikában. Niger stratégiai jelentőségű ország a térségben, az amerikai és a francia erők is állomásoznak területén az szélsőséges szervezetek visszaszorítása érdekében, emellett a nyugat-afrikai ország a világ egyik legnagyobb urántermelője. Franciaországnak mintegy 1500 katonája van jelen az országban.

Niger kapja ráadásul a legnagyobb amerikai katonai támogatást a régióban: 2012 óta körülbelül ötszázmillió dollárral segítette Washington – derült ki a fővárosban, Niameyben található amerikai nagykövetség összesítéséből.

A nigeri külföldi beavatkozást ellenzők egyik legnagyobb szószólója az országgal szomszédos Algéria. Az MTI az állami rádióra hivatkozva arról számolt be, hogy Algéria megtagadta Franciaország azon kérését, hogy egy nigeri katonai művelet céljából katonai gépek repülhessenek át az ország légterén. „Algéria ellenez minden külföldi katonai akciót Nigerben, és az alkotmányos rend helyreállítása érdekében a diplomáciát részesíti előnyben” – hangzott el a rádió adásában. Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök ugyanis attól tart, az egész Száhel-övezet lángba borulna, ha külföldi erők vonulnának be Nigerbe.

A francia vezérkar azonban tagadja, hogy Franciaország kérelmet nyújtott volna be Algériának, a Le Figaro francia napilap diplomáciai botrányként hivatkozott az ügyre. „Nem akarjuk megtámadni Nigert” – szögezte le egy magas rangú francia tiszt.

Borítókép: A katonai vezetés támogatói tüntetnek a nigeri fővárosban, Niameyben, a nemzetgyűlés épülete elõtt 2023. augusztus 20-án. A felirat jelentése: Készek vagyunk meghalni a hazáért (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.