Putyin nélkül kezdődik meg a BRICS-csúcstalálkozó Dél-Afrikában

Közös valuta, az országcsoport bővítése és a keleti befolyás növelése kerülhet napirendre.

2023. 08. 22. 12:36
Condé, Alpha; ZUMA, Jacob Gedleyihlekisa; TEMER, Michel; SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-; NIETO, Enrique Pena; RAHMON, Emomalii; HSZI Csin-ping; CSAN-OCSA, Prajuth; PUTYIN, Vlagyimir; MODI, Narendra
Hsziamen, 2017. szeptember 5. Jacob Zuma dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Michel Temer brazil, Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, Alpha Conde guineai, Enrique Pena Nieto mexikói, Emomali Rahmon tadzsik elnök és Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítõ BRICS-országok csúcstalálkozóján Hsziamenben 2017. szeptember 5-én. (MTI/EPA pool/Fukuhara Kenzaburo) Fotó: Fukuhara Kenzaburo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a dél-afrikai Johannesburg ad otthont a 15. alkalommal megrendezésre kerülő, Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítő BRICS országcsoport csúcstalálkozójának. A találkozó kedden kezdődik és egészen csütörtökig tart. Előreláthatólag személyesen vesz részt rajta Cyril Ramaphosa dél-afrikai, Hszi Csin-ping kínai, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, valamint Narendra Modi indiai miniszterelnök. Vlagyimir Putyin azonban nem utazik Johannesburgba, az orosz elnököt a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter által vezetett delegáció fogja képviselni, mely már meg is érkezett a dél-afrikai városba – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A Reuters hírügynökség szerint Putyin azért marad távol a csúcstalálkozótól, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene Ukrajnában elkövetett háborús bűnök vádjával.

Az ICC-nek egészen 2016-ig Oroszország is tagja volt, ám akkor aláírását visszavonta. A Dél-Afrikai Köztársaság azonban továbbra is tagja az egyezménynek, tehát a nemzetközi jog értelmében az orosz elnököt le kellene tartóztatni, amint belép az országba. Putyin videós kapcsolaton keresztül fogja követni a csúcstalálkozó eseményeit. Az orosz elnök várhatóan felszólal majd a BRICS elnökségével kapcsolatban is, amelyet az eredeti menetrend szerint Brazília vett volna át 2024-ben, ám javaslatukra Oroszország következik jövőre. A dél-amerikai ország azért kérte elnökségének átütemezését, mert jövőre Brazíliában rendezik meg a G20 országcsoport találkozóját is.

A nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik Hszi-Csin ping részvételével is, ugyanis a kínai elnöknek a johannesburgi még csak a második nemzetközi útja lesz idén. Legutóbb márciusban hagyta el országát, akkor Moszkvában találkozott orosz hivatali kollégájával. 

A CNN amerikai hírcsatorna arra mutatott rá, hogy a koronavírus-járvány előtt a kínai elnök gyakrabban utazott külföldre.

Arról azonban kevés részlet derült ki ez idáig, milyen témákkal fognak foglalkozni a vezetők, ám feltehetőleg köztük lesznek a blokk bővítésének lehetőségei. Az új tagok felvételéről nincs egyetértés a tagállamok között, noha több mint 40 ország, köztük Szaúd-Arábia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Argentína, Indonézia, Egyiptom és Etiópia jelezte csatlakozási szándékát. Kína, Oroszország és Dél-Afrika támogatja a bővítést, Brazília és India viszont már nem. A megvitandó témák között szerepelhet a tagállamok közötti gazdasági együttműködés fokozása – beleértve a kereskedelmi és beruházási lehetőségeket, a közös energetikai projekteket és az infrastruktúra fejlesztését. A The Washington Post amerikai napilap szerint a dollár globális gazdaságban betöltött szerepéről is tárgyalni fognak a felek. A BRICS-tagállamok között már olyan tervek is keringenek, hogy saját valutát hoznának létre, noha szakértők szerint mindez aligha megvalósítható.

A csúcstalálkozóra további 67 afrikai, latin-amerikai, ázsiai és karibi országot meghívtak, előreláthatólag velük az utolsó napon fognak tárgyalni a BRICS-országok.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is jelezte, szívesen részt venne a találkozón, ám Oroszország ellenvetései miatt nem került fel a vendéglistára. A Reuters úgy értesült, Moszkva azt ellenezte, hogy Párizs támogatta az ukránokat az ukrajnai háborúban.

A BRICS-országcsoport 2006-ban alakult meg, mára tagjai teszik ki a világ népességének több mint negyven százalékát. A Worldometer valós idejű statisztikákkal foglakozó portál listáján India és Kína vezetik a sort Brazília a hetedik helyet foglalja el, Oroszország pedig a kilencediket. Dél-Afrika a 24. helyen szerepel több mint 60 milliós lakosságával.

Borítókép: Jacob Zuma dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Michel Temer brazil, Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, Alpha Conde guineai, Enrique Pena Nieto mexikói, Emomali Rahmon tadzsik elnök és  Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítõ BRICS-országok csúcstalálkozóján Hsziamenben 2017. szeptember 5-én (Fotó: MTI/EPA/Fukuhara Kenzaburo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.