Hét csecsemő megöléséért ítélték el a sorozatgyilkos ápolónőt

A modern idők legbrutálisabb sorozatgyilkosát dugják rács mögé az Egyesült Királyságban.

Gábor Márton
2023. 08. 21. 13:22
Lucy Letby
A handout image taken from police bodycam footage released by Cheshire Constabulary police force in Manchester on August 17, 2023, shows the nurse Lucy Letby being arrested at home in Chester on July 3, 2018. Lucy Letby was on August 18, 2023, found guilty of murdering seven newborn babies and trying to murder six others at the hospital neonatal unit where she worked, becoming the UK's most prolific killer of children. Letby, 33 -- on trial since October 2022 -- was accused of injecting her young victims, who were either sick or born prematurely, with air, overfeeding them milk and poisoning them with insulin. (Photo by Cheshire Constabulary / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Cheshire Constabulary/ Handout " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lucy Letby brit ápolónőt azok után ítélték el, hogy bűnösnek találták hét csecsemő meggyilkolásában, amivel ő lett az Egyesült Királyság modern történetének legbrutálisabb sorozatgyilkosa. Az eset tárgyalása több mint tíz hónapig tartott, ami azt jelenti, hogy ez a leghosszabb gyilkossági per az szigetországban.

A 33 éves ápolónő hidegvérrel végzett hét újszülöttel, öt fiúval és két lánnyal az északnyugat-angliai Countess of Chester nevű kórházban, ahol dolgozott.

A többi között szándékosan levegőt fecskendezett korszülöttek infúziójába, vagy inzulinnal mérgezett meg csecsemőket. Letby a 20-as évei közepén járt, amikor 2015 júniusa és 2016 júniusa között megtámadta a csecsemőket rögtön néhány pillanattal azután, hogy szüleik vagy ápolóik elhagyták őket.

Stephen Brearey brit orvos, aki elsőként figyelmeztette a hatóságokat arra, hogy Letby személye és a szokatlan halálesetek között lehet összefüggés, azt mondta, hogy úgy érzi, a kórház vezetői hanyagul viselkedtek azzal, hogy korábban nem léptek kapcsolatba a rendőrséggel.

Az azonban a tárgyalások során nem derült ki, hogy mi volt az egykori ápoló indítéka a védtelen gyermekek megölésére.

A gyászoló szülők, akik megjelentek az elmúlt idők egyik leghosszabb ideig tartó gyilkossági perén, úgy vélik, hogy megtörtént az igazságszolgáltatás, de egyetlen ítélet sem teszi semmissé azt a rendkívüli fájdalmat és haragot, amelyet mindannyiunknak meg kellett tapasztalnunk.

A gyanúsított azonban nem láthatta a kétségbeesett és gyászoló családtagokat, ugyanis nem jelent meg a tárgyaláson, a jogi csapata pedig közölte, hogy a börtönből videókapcsolaton keresztül sem kívánja követni az eljárást. 

Letby távolmaradása a vádlottak padjáról csak a legutóbbi eset azon nagy horderejű perek sorában, ahol az elítélt gyilkosok nem jelentek meg. Korábban így tett a londoni Zara Aleena és a kilencéves liverpooli Olivia Pratt-Korbel gyilkosa is.

Ian Acheson professzor, volt börtönigazgató a BBC brit közszolgálati médiának azt mondta, hogy a bíráknak rendelkezniük kellene azzal a jogkörrel, hogy a bűnözőket a tárgyalóterembe kényszeríthessék, hogy azok előtt ítéljék el őket, akiknek kárt okoztak.

Az év elején a brit kormány azt mondta, hogy elkötelezett a jogszabály bevezetése mellett, amelynek értelmében a bűnözőknek a vádlottak padján meg kell jelenniük az ítélethirdetéskor.

Sir Robert Buckland volt igazságügyi miniszter támogatta a bejelentést, mondván, hogy a bűnözőknek szigorúbb következményekkel kellene szembenézniük, ha nem hajlandók megjelenni, például hosszabb büntetést kellene kapniuk. – Az is egy jó megoldás, hogy folyamatosan használjuk a videókapcsolatot is, amikor a vádlottak a börtönből kísérik figyelemmel a tárgyalást vagy akár az ítélethirdetést  – tette hozzá Buckland, aki szerint ezzel elkerülhető a zavaró viselkedés, amely felzaklatná az áldozatokat és a szélesebb nyilvánosságot.

 

Borítókép: Az egykori ápoló, Lucy Letby a letartóztatásakor (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.