Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bemutatták a Hamvas Béla hagyományairól szóló kötetet

A Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében szerdán tartották Az isteni eredet tudata – Hamvas Béla hagyományai című kötet országos bemutatóját. Az író életművéről szóló új tanulmánykötet kiadását az idén 25 éves Hamvas Béla Asztaltársaság kezdeményezte, amelyet két szerkesztője, Horváth Róbert és Stamler Ábel ismertetett.

2024. 05. 11. 21:00
A balatonfüredi bemutatón. Forrás: balatonfured.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Univerzális orientáció” és „transzparens egzisztencia” – ez a két kifejezés egyesül Hamvas Béla személyében, amelyek révén érthetővé válik, miért volt egyedülálló a magyar irodalomban. Kevés olyan alkotót lehetne említeni, akit a szívbéli nyitottság szintjén is valóban minden érdekelt, amelyhez Hamvas esetében egy rendkívül őszinte emberi élet is társult. Olyan szerző volt, aki nemcsak a közönségnek írt, hanem egész életén keresztül önkorrekciót végzett. 

Hamvas Béla
Az ifjú Hamvas Béla szüleivel Újlipótvárosban, az 1920-as évek végén. Forrás: Wikipédia

Nemcsak beszélt a szellemről, hanem járt a szellemi úton, egész életét fémjelezte az egyetemes, mindenre kiterjedő érdeklődés és az áttetsző létezés. Ennek jegyében foglalkozott a különböző hagyományok tanításaival és azok felett pedig kereste az egyetemes tradíció ideáját. 

Minden szerzőjének Hamvas iránti tisztelete mellett ez a kötet nem a rajongás jegyében született  – fogalmazott Horváth Róbert vallásfilozófus.

–  A kötet szerzőinek kiemelt feladata volt a hagyományok tanításainak és Hamvas azokról alkotott álláspontjának megkülönböztetése. 

Az írások egyszerre egyensúlyoznak a hagyományok és azok hamvasi értelmezéseinek pólusán, bizonyos esetekben pedig méltányos kritikával élnek az ezek között felmerülő eltérések vizsgálatakor. Figyelembe veszik az alkotó korának körülményeit, az akkor elérhető filológiai és orientalista műveket, amelyekből Hamvas is dolgozhatott.

Hamvas Béla minden élethelyzetében ezeket a kérdéseket helyezte előtérbe, és csak a jelenkori magyar szerzői korszellem degradálta őt íróvá. 

A kiadvány egyúttal pillanatkép a 2024-ig kiadott életművének tartalmáról is – fogalmazott Stamler Ábel vallástudós.

A könyv borítója. Fotó: Hamvas Béla Asztaltársaság

A kötet az író életművében megjelenő tizenegy hagyományból nyolcat vizsgál, amelyhez hozzávették az irodalmi, képzőművészeti és művészetelméleti törekvéseinek elemzését is. Ebben a tekintetben egyedi és hiánypótló kötetről van szó, amihez hasonló még nem volt a Hamvas-kutatás vonalán. A szerkesztők kimondott szándéka, hogy egy megalapozott, hiteles kötettel előmozdítsák Hamvas Béla életművének fogadtatását, reális képet adva az író gondolatiságáról az elfogult rajongással és a túl szigorú kritikai hozzáállásokkal szemben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.