Verhofstadt ötvenmilliós fizetéskiegészítése

Sokadszorra kényszerült magyarázkodásra Guy Verhofstadt, miután kiderült, hogy a 705 európai parlamenti képviselőtársa közül ő tesz szert a hetedik legnagyobb keresetkiegészítésre. A hazánkat rendszeresen támadó belga politikus évi mintegy 50 millió forintnyi összeget zsebel be külső cégeknek végzett tanácsadói tevékenységgel az Euronews beszámolója szerint. A lap aggályosnak nevezi, hogy a Verhofstadtéhoz hasonló „mellékállások” alkalmat teremtenek az unió politikáját befolyásoló lobbizásra is.

2024. 05. 11. 18:26
VERHOFSTADT, Guy
Brüsszel, 2019. június 20. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi fõtárgyalója, az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetõje az ALDE tanácskozására érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozója elõtt Brüsszelben 2019. június 20-án. Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas összegeket, több mint évi 50 millió forintot zsebel be Guy Verhofstadt, a Renew Europe európai parlamenti frakció képviselője „maszekolással”. Amint az Euronews a Transparency International jelentése alapján beszámolt róla, Belgium egykori miniszterelnöke az európai parlamenti (EP-) képviselői fizetése mellett közel akkora összeget – 132 ezer eurót – vesz fel különböző cégek menedzsmentjében elfoglalt pozícióiban, s csak a Planet First Partners nevű befektetési alap tanácsadójaként havi 5000 eurót vesz föl.  Ezzel Verhofstadt a Brüsszelbe delegált honatyák közül a hetedik legnagyobb bevételre tesz szert a mellékes jövedelmével.

Cinikus válasz

Figyelemre méltó az a cinizmus, amellyel a hazánkat rendszeresen támadó belga politikus szóvivője reagált az Euronews kérdésére: „Semmilyen összeférhetetlenség nincs mindebben. Guy számára mindig is a politika a legfontosabb.” 

Érdemes felidézni, hogy a hazánkat egyebek mellett a jogállamisági standardokat számonkérve támadó Verhofstadt közpéntízmilliókból újíttatta föl a luxusrezidenciáját. Mint korábban beszámoltunk róla, a belga politikus összesen közel 328 ezer eurót – vagyis nagyjából 128 millió forintot – kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent önkormányzatától a 17. században épült belvárosi, folyóparti ingatlan renovációjára. 

Az EP-képviselők mellékállásainak témaköréhez visszakanyarodva, nem az összegek nagyságával kapcsolatban merülnek fel a legnyugtalanítóbb kérdések. Noha a jelenlegi szabályozás szerint az EP-képviselők a mandátumuk mellett vállalhatnak más munkát, amint az Euronews rámutatott, 

nem tevékenykedhetnek lobbistaként, így különböző aggályok merülnek fel, ha olyan vállalatoknak dolgoznak, amelyek alakítani igyekeznek Brüsszel politikáját.

 

Az összeférhetetlenség gyanúja

Márpedig ez a kérdés több képviselő esetében is tisztázandó. Caak néhány példát kiragadva: Monika Hohlmeier (Európai Néppárt) mintegy 75 ezer eurót keres évente a mezőgazdasági és energia profilú BayWa AG-nál, amelyet az EU adatbázisa regisztrált lobbicégként tart nyilván. Eközben az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnökeként az agrárpolitikát érintő több módosító beadványt is jegyzett. 

A szintén német és ugyancsak néppárti Axel Voss pedig amellett, hogy 54 ezer eurót tesz zsebre a Deutsche Telekom, valamint a Bietman nevű jogi cég adatvédelmi tanácsadójaként, az EP mesterséges intelligenciával foglalkozó bizottságának olyan jelentést adott le, amelyet átszőttek a magánszférára vonatkozó hivatkozások.

 

A korrupció mocsarába süllyedt Brüsszel

Az Euronews cikke szerint az EP-képviselők összesen évi több mint 8 millió eurót, vagyis egymilliárd forintot jócskán meghaladó összeget vesznek fel a mellékállásaikban. A kimagasló extrajövedelmek, valamint az azok forrásául szolgáló pozíciók összeférhetetlensége az EP-képviselőséggel különösen a Katar-gate néven elhíresült korrupciós botrány után került előtérbe. 

A 2022 decemberében kirobbant botrány az elmúlt évtized legsúlyosabb ilyen ügye. Mások mellett Eva Kailit, az Európai Parlament volt szocialista alelnökét is őrizetbe vették, és legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti. 

Kaili és társainak lekapcsolása arra világított rá, hogy Brüsszelben rendszerszintű a korrupció, az uniós intézményeket egy jól működő, kiterjedt bűnszervezet szövi át, amelyet a baloldali politikusok mozgatnak. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.