Novák Katalin aláírta az új ukrán nagykövet befogadónyilatkozatát

Fegyir Sándor amint megérkezik hazánkba, átadja megbízólevelét a magyar államfőnek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 08. 17:25
Novák Katalin köztársasági elnök, 2023.06.05-én. (Fotó: Novák Katalin / Facebook)
Novák Katalin köztársasági elnök, 2023.06.05-én. (Fotó: Novák Katalin / Facebook) Fotó: Donat Kekesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kérdésére válaszolva megerősítem, hogy a köztársasági elnök a mai napon aláírta az Ukrajna új magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének kinevezéséhez szükséges hozzájáruló határozatot” – írta lapunk megkeresésére a Sándor-palota.

Novák Katalin magyar államfő ezzel elfogadta Fegyir Sándor befogadónyilatkozatát.

A befogadónyilatkozat valamennyi esetben ahhoz kell, hogy a küldő ország diplomatája megkezdhesse a munkáját.

Fegyir Sándor, Ukrajna új budapesti nagykövete lesz. (Fotó: Facebook)

A köztársasági elnök aláírása egyfajta gesztusként is értelmezhető, ugyanis Novák Katalin annak ellenére írta alá a nyilatkozatot, hogy a nemzetközi diplomáciában rendkívül szokatlan és udvariatlan módon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú ideig „nem volt elérhető” hivatali partnere számára.

A szokásos eljárás keretében az elnöki határozat a Külgazdasági és Külügyminisztériumba került miniszteri ellenjegyzésre, illetve a bevett diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános – vagyis kerül kihirdetésre a Magyar Közlönyben –, ha Ukrajna új budapesti nagykövete, Fegyir Sándor megérkezik hazánkba, és átadja megbízólevelét a magyar államfőnek.

A 48 éves Fegyir Sándor az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára, és jelenleg az ukrán hadsereg részben magyar származású önkéntesekből álló egységének, a Kárpátaljai Sárkányoknak az egyik vezéralakja. A katonának állt professzor történész, szociológus és filozófus végzettséggel is rendelkezik, édesapja részéről pedig magyar származású is. 

Saját bevallása szerint ugyan jól ismeri a magyar nyelvet, de az „irodalmi nyelvvel” még van bepótolni valója.

Fegyir Sándor egyenruháján is büszkén vállalja magyar származását. Sőt egy korábbi interjúban, úgy fogalmazott: „a magyarok a fronton is büszkén vállalják magyarságukat, és motivációjuk egyáltalán nem tér el a többiekétől.” Ukrajna új budapesti nagykövete korábban sokat méltatta a magyaroktól kapott segítséget a háború kapcsán.

Novák Katalin köztársasági elnök a hónap végén ismét Kárpátaljára és Kijevbe látogat, ugyanis elfogadta a soron következő Krími Platform augusztus 23-i találkozóján való részvételt. Ennek értelmében a magyar államfő vélhetően újra személyesen találkozik majd Zelenszkij elnökkel is. A Sándor-palota korábbi közleménye szerint pedig a magyar államfő Kárpátalján fogja ünnepelni augusztus 20-át.

Novák Katalin valamennyi nemzetközi fórumon, mint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyeztetésein, vagy kétoldalú diplomáciai találkozókon elítélte az orosz agressziót, a mielőbbi igazságos békére kérte a háborúzó feleket, és kiállt a kárpátaljai magyarok védelmében.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök, 2023. 06. 05-én. (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.