A Nyugat arrogáns és képmutató – véli a szankciók kapcsán a svájci vezérigazgató

Nick Hayek svájci üzletember bírálta a nyugati intézkedéseket és pragmatikus megoldásokra szólított fel.

2023. 09. 25. 13:43
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat „arrogáns és képmutató” – mondta Nick Hayek svájci üzletember a Blick napilapnak adott interjújában. „A Nyugat kettős mércét alkalmaz az ukrajnai konfliktust illetően, és ellenségesen viszonyul a harcok diplomáciai úton történő lezárására tett erőfeszítésekhez” – mondta a svájci óragyártó óriás, a Swatch Group vezérigazgatója.

Az azerbaycan24.com hírportál által szemlézett interjúban kiemelte: úgy tűnik, az egész világ csak ideológia alapján cselekszik. Hayek erre az ukrajnai háború példáját említette. Mint fogalmazott: mindenki azt akarja, hogy ez a konfliktus véget érjen. „Nap mint nap halnak meg emberek, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állnak”– mondta az üzletember. 

Régebben az emberek diplomáciai úton próbáltak megoldást találni. Ma ezt már nem lehet megtenni, különben a szabadság és a demokrácia elárulásával fognak vádolni.

– tette hozzá.

Nick Hayek kijelentette: a haladás pragmatikus megoldásokat követel. Feltette azt a kérdést is, hogy vajon bárkinek is segít-e, ha a német külügyminiszter diktátornak nevezi Hszi Csin-ping kínai elnököt? – mondta Hayek Annalena Baerbock nemrégiben tett nyilatkozatára utalva.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a Nyugat „arrogáns-e”, az üzletember azt válaszolta, hogy nem csak az, hanem „képmutató” is, ami jól látszik az Oroszország elleni szankciókon is, hiszen továbbra is üzletelnek a színfalak mögött. 

Hayek aláhúzta: az amerikaiak viszont profitálnak mindebből, mert már ők is szállíthatnak gázt Európába. Szaúd-Arábia pedig hirtelen közkedvelt energiaszolgáltatóvá vált. Hozzátette: a már régóta semlegességéről ismert Svájc sem tud többé semmilyen pozitív szerepet játszani az orosz–ukrán konfliktus megoldásában, mert a svájci kormány nem a diplomáciára helyezi a hangsúlyt.

 

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.