BBC: Zelenszkij már a Nyugattal küzd, amely belefáradt a háborúba

Jelentősen árnyalják a képet a közelgő választások Kijev nyugati szövetségeseinél.

2023. 09. 25. 7:35
ZELENSZKIJ, Volodimir
Toronto, 2023. szeptember 23. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy üzleti találkozó résztvevõihez beszél Torontóban 2023. szeptember 22-én. MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby Fotó: Spencer Colby
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a kapcsolatok szorosak, a kézfogások erősek lehetnek, Volodimir Zelenszkijnek fel kellett kötnie a gatyáját az Egyesült Államokban és Kanadában folytatott körútján – elemezte a BBC brit közszolgálati média az ukrán elnök előző napokban tett tengerentúli látogatását.

A BBC szerint Zelenszkij a Nyugat háborús fáradtságával küzd, és fel kell készülnie rá, hogy több helyen már a belpolitikai kérdéseket helyezik előtérbe az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás rovására.  

Kanadában Zelenszkij megkapta azt az ígéretet, amire vágyott, Justin Trudeau miniszterelnök ugyanis arról biztosította, hogy támogatják Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban, amilyen sokáig csak kell. Miközben pedig Amerika mélyebbre tudna nyúlni a zsebében, leghangosabb támogatójával már nehezebb dolga van Kijevnek. A súlyos politikai megosztottság közepette Washington egy 325 millió dolláros katonai csomagot ígért partnerének, ám ez egyfajta vigaszdíjjal ér csak fel Kijevnek, miután egy jóval nagyobb összeget is beharangoztak a számára. A 24 milliárd dollárnyi segélyről azonban a republikánus többségű kongresszus hallani sem akar.

Az Egyesült Államok eddig több mint 43 milliárd dollárt költött Ukrajnának nyújtott katonai segélyekre az orosz megszállás óta, ez az amerikai védelmi költségvetés körülbelül öt százalékának felel meg. 

Az európai országok eközben összesen mintegy harmincmilliárd dollár értékű fegyveres támogatással járultak hozzá az ukrán harcokhoz. Amerika ráadásul az adófizetők pénzéből 25 milliárd dollárnyi nem katonai célú segélyt is pumpált Ukrajna gazdaságába az invázió kezdete óta – foglalta össze a CBS News amerikai hírcsatorna.

Ukrajna további helyzetét nem mellesleg nehezíti, hogy a minap egyik legfontosabb szövetségese, Varsó jelentette be, nem szállít többet fegyvereket neki.
Lengyelországban, Szlovákiában és az Egyesült Államokban ugyanis a közelgő választások árnyalják a képet.

Egyensúlyba kell hozni a katonai segélyt a választók elégedettségével, ami nagyon megbonyolítja a helyzetet

– fogalmazott a brit portálnak a Ukrainian Prism külpolitikai agytröszt munkatársa, Szerhij Geraszimcsuk. 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy üzleti találkozó résztvevőihez beszél Torontóban 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.