Az amerikai segélyek nélkül katasztrofális helyzetbe kerülhet Ukrajna

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára elmondta, hogy az ukrán hadseregnek továbbra is létszükséglet az amerikai segítség.

2023. 09. 23. 18:16
HARRIS, Kamala; PELOSI, Nancy; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2022. december 22. Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Nancy Pelosi, a képviselõház demokrata párti elnöke (k) a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktõl (j) kapott ukrán zászlóval a kezében az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij elsõ külföldi utazása. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olekszij Danilov a PBS amerikai televíziós csatornának adott interjúban az amerikai támogatások elapadásával és azok mértékének csökkenésével kapcsolatban elárulta, a kijevi vezetésben egyenlő nincs szó B tervről, amelyben úgy kellene ellenállni az orosz inváziónak, hogy Ukrajna nem kapja meg az amerikai támogatásokat. 

Nem mondhatjuk, hogy külön tárgyalásokat folytatunk egy B tervről

–mondta Danilov. A tisztviselő szerint jelenleg, egy fegyveres konfliktus idején az ukrán hatóságok egyszerűen nem akarnak elvont vitákba bocsátkozni.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi testület titkára aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a nyugati országok még nem jutottak megállapodásra Ukrajna jövőjéről. Olekszij Danilov különösen azt tartja helytelennek, hogy a nyugati politikusok folyamatosan Ukrajna megsegítéséről beszélnek, nem pedig arról, hogy Ukrajnának győznie kell.

Előbb-utóbb ennek vége lesz, és több mint biztos vagyok benne, hogy nyerni fogunk. Nem is lehet másként, mert ha a sötétség győz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hazánk csak az első lesz a sorban

– jegyezte meg a politikus a beszélgetés során.

Egy nappal korábban, szeptember 22-én a Politico a Pentagon tisztviselőire hivatkozva arról számolt be, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás még az amerikai kormányzat leállása esetén is folytatódna. Különösen az amerikai hadsereg szerint az Egyesült Államok továbbra is minden körülmények között ellátja Kijevet fegyverekkel és kiképzi az ukrán hadsereg katonáit.

Ugyanakkor Michael Waltz amerikai republikánus kongresszusi képviselő arra figyelmeztetett, hogy az amerikai képviselőházban egyre nagyobbak a kételyek azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi volumenben is folytatni kell az Ukrajnának nyújtott katonai és gazdasági támogatást. 

 

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől kapott ukrán zászlóval a kezében az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.