időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Az amerikai segélyek nélkül katasztrofális helyzetbe kerülhet Ukrajna

Gábor Márton
2023.09.23. 18:16 2023.09.23. 18:35
Az amerikai segélyek nélkül katasztrofális helyzetbe kerülhet Ukrajna

Olekszij Danilov a PBS amerikai televíziós csatornának adott interjúban az amerikai támogatások elapadásával és azok mértékének csökkenésével kapcsolatban elárulta, a kijevi vezetésben egyenlő nincs szó B tervről, amelyben úgy kellene ellenállni az orosz inváziónak, hogy Ukrajna nem kapja meg az amerikai támogatásokat. 

Nem mondhatjuk, hogy külön tárgyalásokat folytatunk egy B tervről

–mondta Danilov. A tisztviselő szerint jelenleg, egy fegyveres konfliktus idején az ukrán hatóságok egyszerűen nem akarnak elvont vitákba bocsátkozni.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi testület titkára aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a nyugati országok még nem jutottak megállapodásra Ukrajna jövőjéről. Olekszij Danilov különösen azt tartja helytelennek, hogy a nyugati politikusok folyamatosan Ukrajna megsegítéséről beszélnek, nem pedig arról, hogy Ukrajnának győznie kell.

Előbb-utóbb ennek vége lesz, és több mint biztos vagyok benne, hogy nyerni fogunk. Nem is lehet másként, mert ha a sötétség győz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hazánk csak az első lesz a sorban

– jegyezte meg a politikus a beszélgetés során.

Egy nappal korábban, szeptember 22-én a Politico a Pentagon tisztviselőire hivatkozva arról számolt be, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás még az amerikai kormányzat leállása esetén is folytatódna. Különösen az amerikai hadsereg szerint az Egyesült Államok továbbra is minden körülmények között ellátja Kijevet fegyverekkel és kiképzi az ukrán hadsereg katonáit.

Ugyanakkor Michael Waltz amerikai republikánus kongresszusi képviselő arra figyelmeztetett, hogy az amerikai képviselőházban egyre nagyobbak a kételyek azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi volumenben is folytatni kell az Ukrajnának nyújtott katonai és gazdasági támogatást. 

 

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől kapott ukrán zászlóval a kezében az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.