Ezredannyit sem ér Bidennek Hawaii, mint Ukrajna

Miközben újabb 24 milliárd dolláros támogatást kér a kongresszustól Ukrajna számára, a maui tűzvész által szinte teljesen elpusztított Lahaina város újjáépítésére mindössze 95 millió dollárt szán Joe Biden amerikai elnök. A város újjáépítésének teljes költségét több mint 5,5 milliárd dollárra becsülik.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 7:59
null
Lahaina, 2023. augusztus 10. Erdõtûz pusztításának nyomai a hawaii Maui-szigeten fekvõ Lahainában 2023. augusztus 10-én. A Hawaii-szigeteken pusztító erdõ- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma 36-ra nõtt augusztus 10-re, több száz lakóház és más épület megsemmisült. MTI/AP/Rick Bowmer Fotó: Rick Bowmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nevetséges összeget, mindössze családonként 700 dollár egyszeri segélyt kaptak eddig az augusztusi maui tűzvész áldozatai a Biden-kormányzattól. A Lahaina történelmi városát csaknem teljesen elpusztító tűzben legkevesebb száztizenöten meghaltak, több száz embert továbbra is keresnek. Több mint kétezer épület semmisült vagy rongálódott meg, ezek 86 százaléka lakóház volt. Több ezren váltak földönfutóvá.

A város újjáépítésének költsége a Hawaii Egyetem és az Egyesült Államok katasztrófavédelmi ügynöksége (FEMA) számításai szerint az 5,5 milliárd dollárt is meghaladhatják, a Biden-kormányzat azonban mindössze 95 millió dollárt szán erre a célra − írja a Breitbart amerikai híroldal.

Eközben a héten az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy újabb 250 millió dollár értékű katonai segélyt küldenek Ukrajnába, ami épp tizenhatszorosa a maui károsultaknak eddig folyósított 16 millió dollárnak. Biden elnök pedig újabb 24 milliárd dolláros segítség jóváhagyását kéri a kongresszustól Ukrajna számára, ami több mint az ezerszerese a Lahaina újjáépítésére szánt összegnek.

Az Ukrajnának nyújtott eddigi segítség egy amerikai polgárra jutó költsége mintegy 900 dollár volt.

A júliusi vilniusi NATO-csúcson Biden azzal dicsekedett, hogy az Egyesült Államok egymagában több segélyt küldött a háborúban álló országnak, mint az összes többi állam együttvéve.

Joe Biden eddig is érthetetlen közömbösséggel és érzéketlenséggel kezelte az egész világot megrázó maui tragédiát, amit napokig gyakorlatilag szóra sem méltatott. Nem szakította meg nyaralását, és csaknem két hétbe telt, mire hajlandó volt ellátogatni a helyszínre. Nem csoda, hogy a helyiek ezek után nem fogadták különösebben szívélyesen.

A tűzvész után a legnagyobb probléma most az otthonukat elvesztők elhelyezése. Ennek megoldásából a magyar állam is kivette a részét: október végéig 250 összecsukható konténert adományoznak a katasztrófa sújtotta szigetnek, amelyek konyhával és fürdőszobával felszerelt lakókonténerként átmeneti otthonként szolgálnak majd a túlélőknek − számolt be róla a Newsmax amerikai televíziós csatorna is. Az első szállítmánnyal augusztus 19-én indult útnak a Honvédség C–17-ese Pápáról.

Borítókép: Erdőtűz pusztításának nyomai a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 10-én (Fotó: MTI/AP/Rick Bowmer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.