Hónapokig zárva tarthat a Death Valley a rendkívüli eső után

Akár három hónapig is zárva maradhat a világ legszárazabb és legforróbb térsége, a Nevada és Kalifornia állambeli Death Valley Nemzeti Park a látogatók előtt az augusztusi rendkívüli eső okozta károk miatt – közölték illetékesek hétfőn.

Forrás: MTI2023. 09. 05. 16:01
Extreme hot weather in Death Valley of California
El Nino
DEATH VALLEY, CALIFORNIA - JULY 9: A sign says 'Extreme Heat Danger' is seen near the Red Canyon trail as 120 Fahrenheit (49 C) is expecting on weekend in Death Valley, California, United States on July 9, 2023. Death Valley, California, widely known as one of the hottest spots on the planet. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 20-án a Death Valley (Halál-völgy) területére a Hilary trópusi vihar mintegy hatvan milliméter esőt hozott, ami 

megegyezik az évi átlagos csapadékmennyiséggel.

A sajtónak nyilatkozó nemzeti parki illetékesek szerint az eső drámai nyomokat hagyott a térségen. Matthew Lamar, a nemzeti park járőre elmondta, hogy a hatvan milliméter eső nem tűnhet soknak, de ebben a térségben súlyos károkat okoz, mert nem tud elszivárogni.

Az eső új vízmosásokat alakított ki, súlyos sziklákat mozdított el helyükről, és számos helyen alámosta vagy elmosta az utakat.

A kiterjedt, csaknem 14 ezer négyzetkilométer területű nemzeti parkban található 2250 kilométer hosszúságú úthálózat mintegy kétharmadát érintette az ítéletidő, ide értve a parkon áthaladó főutat is. A helyreállítás hatmillió dollárba (mintegy kétmilliárd forintba) kerülhet – közölte a kaliforniai állami közlekedési hivatal.

A nemzeti park korábban azt közölte, hogy a turisták által leginkább látogatott látványosságok, mint a Scotty’s Castle spanyol stílusú sivatagi villaépület nem károsodott, és a világon már csak itt élő ikrázó fogaspontyok állománya is megmaradt. Az alig négy centiméter hosszúságú halak a Death Valley tengerszint alatt fekvő tavaiban élnek.

A Death Valley-hez fűződik a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet, az 1914-ben feljegyzett 57 Celsius-fok.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Tayfun Coskun/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.