időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Minden téren vezet Donald Trump Joe Biden előtt

Gábor Márton
2023.09.18. 06:37 2023.09.18. 08:27
Minden téren vezet Donald Trump Joe Biden előtt

A CBS News/YouGov vasárnap közzétett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett amerikaiak ötven százaléka Donald Trumpra szavazna 2024-ben, míg 49 százalékuk adná le a voksát Joe Bidenre. A választók mindössze egy százaléka bizonytalan egy ilyen elnökválasztás esetén.

A korábbi elnök 15 százalékponttal vezet a független szavazók körében, 57 százalékkal szemben Biden 42 százalékával. A spanyol ajkú szavazók körében azonban Biden elnök, hat százalékpontos előnnyel vezet.

A mintában szereplő, közel 2700 regisztrált választópolgár közül mindössze 34 százalék gondolja úgy, hogy Biden újraválasztása esetén befejezné második ciklusát, míg 44 százalékuk úgy véli, hogy nem lenne képes végigvinni a második négyéves elnökségét. Ezzel szemben a legtöbb szavazó azt jósolja, hogy Trump befejezné a második ciklust.

A regisztrált választópolgárokat arról is megkérdezték, hogy Trumpot és Bident fizikailag és mentálisan elég egészségesnek tartják-e ahhoz, hogy elnökként dolgozzanak. A válaszadó mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy Biden elég fitt lenne az újabb mandátumhoz, a többség szerint azonban Trumppal nem lennének nagyobb egészségügyi problémák.

A Harvard-Harris pénteken közzétett felmérése szerint Donald Trump volt elnök még nagyobb előnnyel vezet Biden előtt.

E felmérés szerint 44 százalék támogatja Trumpot, míg 40 százalék Bident, további 15 százalék pedig még bizonytalan. A függetlenek és a harmadik párti szavazók körében 40 százalékkal vezet Trump, Biden jelenleg 35 százalékon áll.

 

Borítókép: Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik, mielőtt elutazik a Hartsfield–Jackson atlantai nemzetközi repülőtérről (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.