Újabb ország erősít orosz vadászgépekkel

Annak ellenére, hogy Oroszország jelenleg háborút vív Ukrajnában, az orosz fegyverexport továbbra is pörög, különösen igaz ez a vadászgépekre.

2023. 09. 10. 17:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek Mianmarba az első orosz Szu–30-as vadászgépek – közölte a délkelet-ázsiai állam kereskedelmi minisztere. A Reuters hírügynökség szerint első körben Moszkva két rendszert küldött szövetségesének 

a 2022 szeptemberében köttetett megállapodás részeként, mely hat vadászgép szállításáról szól. 

A hírt egyébként a vasárnap Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórumon jelentették be. A mianmari kereskedelmi miniszter közlése szerint a felek több kétoldalú megállapodást is kötöttek, melyek célja többek közt a két ország közti gazdasági együttműködés erősítése, valamint a turizmus fellendítése. 

A Szu–30-as vadászgép több területen is bevethető: az ellenséges légi célpontok kiiktatására, légi felderítésre, harci alkalmazásra és pilótakiképzésre tervezték – közölte a Roszoboronexport orosz állami fegyverexportőr vállalat. A rendszert még a kilencvenes évek közepén kezdték el gyártani a Szu–27-es továbbfejlesztett változataként. Jelenleg több ország haderejében is rendszeresítve van, többek között Kína, India, Malajzia, Venezuela és most már Mianmar is rendelkezik ilyen eszközökkel. 

Az Egyesült Államok korábban figyelmeztetett, hogy a hatalmat még 2021 elején átvevő mianmari katonai junta Oroszország általi támogatása destabilizálja a térséget. 

Annak ellenére, hogy Oroszország jelenleg háborút vív Ukrajnában, az orosz fegyverexport továbbra is pörög, különösen igaz ez a vadászgépekre. Néhány nappal ezelőtt lapunk is beszámolt róla, hogy Jak–130-as rendszerek érkeztek Iránba, melyek előkészítik a terepet a további, több mint hatvan darab Szu–35-ös vadászgép érkezésére. Szakértők szerint a Jak–130-asok a legjobb eszközök arra, hogy a pilótákat felkészítsék a Szu–35-ösök irányítására. 

A Szu–35-ös úgynevezett 4++ generációs vadászgép – még nem ötödik generációs, de a negyedik generációs modelleknél fejlettebb –, ez a legmodernebb rendszer, melyet az oroszok Ukrajnában is bevetnek. 

Borítókép: Egy Szu–30-as vadászgép kiállítási modellje (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.