Megbízta a kormányalakítással Robert Ficót a szlovák elnök

Szakértők szerint nehéz feladat előtt áll a Smer elnöke, ám a pártok közötti informális tárgyalások máris megkezdődtek.

2023. 10. 02. 17:23
FICO, Robert
Pozsony, 2023. októíber 1. Robert Fico, a gyõztes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje (k) sajtótájékoztatót tart a párt pozsonyi székházában 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 14 napja van a kormányalakításra a szombati szlovákiai parlamenti választások győztesének, az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) elnökének, Robert Ficónak. A politikust hétfőn bízta meg a kormányalakítással Szlovákia elnöke, Zuzana Caputová – számolt be a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. A leendő miniszterelnök ez idáig nem közölte, milyen sorrendben tárgyal majd a pártokkal, ám hozzátette: nem lesz könnyű feladata. Az államfő a nap folyamán tárgyalóasztalhoz ül a választásokon másodikként végzett Progresszív Szlovákia (PS) mozgalom elnökével, Michal Simeckával is, kedden pedig Peter Pellegrinivel, a Hang – Szociáldemokrácia (Hlas–SD) is találkozik. Később a mandátumot szerzett többi párt vezetőivel is egyeztet Caputová.

A kormányalakítás azonban nemcsak Fico, de szakértők szerint sem lesz egyszerű, a pártok már meg is kezdték az informális tárgyalásokat.

Samuel Abrahám szlovák politológus a TASR hírügynökségnek arról beszélt, a Hlas–SD döntésén fog múlni, milyen koalíció alakul. A szakértő szerint egyértelműen látszik, hogy egy négypárti koalíció nem működne, a jelenlegi felállás szerint pedig két forgatókönyv jöhet szóba: a Hlas–SD, ha a Smerrel és a nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) lép koalícióra, igyekszik majd garantálni, hogy ne radikalizálódjon Szlovákia külpolitikája. Kérdéses azonban, hogy ez sikerül-e. A másik forgatókönyvvel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott a politológus:

ha a Smer nyíltan oroszbarát politikát akar folytatni, a Hlasnak még mindig megvan az a lehetősége, hogy a PS-szel, a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) és a Szabadság és Szolidaritással (SaS) alakítson koalíciót.

Hozzátette: így a Smer kezét megkötnék, ugyanis, ha túl messzire menne, fennáll a lehetőség, hogy más párt kerül a helyére.

Az MTI emlékeztetett, az előre hozott parlamenti választásokon a Smer a szavazatok 22,9 százalékát nyerte, ami 42 mandátumot jelent a 150 fős pozsonyi parlamentben, amelybe összesen hét párt, mozgalom és koalíció jutott be. Az új összetételű parlamentnek 30 napon belül kell összeülnie. A szlovák statisztikai hivatal szerint a parlamenti képviselők 22 százaléka lesz nő: a parlamentnek 117 férfi és 33 női képviselője lesz.

Borítókép: Robert Fico, a győztes Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője (középen) sajtótájékoztatót tart a párt pozsonyi székházában 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.