Támadások a zsidó közösségek ellen: lányiskolákat öntöttek le vörös festékkel Londonban

Berlinben zsidó otthonokat jelöltek meg Dávid-csillaggal.

Forrás: V4NA2023. 10. 19. 5:15
UK antisemitic incidents increase since Hamas's attack on Israel
epa10916565 A security guard stands at the entrance to a Jewish school in north London, Britain, 13 October 2023. Antisemitic incidents in the UK have increased forefold since Hamas's attack on Israel, according to Jewish charity Community Security Trust (CST). Meanwhile, three Jewish schools in north London have announced they are temporarily closing due to safety concerns. EPA/ANDY RAIN Fotó: ANDY RAIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londonban, a Stamford Hill-i Vishnitz lányiskolát múlt héten csütörtökön kora reggel, míg az annak közelében lévő Beis Chinuch Lebonos leányiskolát hétfőn kora reggel öntötték le vörös festékkel – számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Stamford Hillben igen nagyszámú zsidó közösség él, akik a judaizmus ortodox változatát vallják. A rendőrség közölte, hogy mindkét incidenst gyűlölet-bűncselekményként kezeli, bár egyelőre nem biztos, hogy összefüggnek. Egyelőre senkit sem tartóztattak le.

A bűncselekményeket rögzítették a térfigyelő kamerák, a felvételeken látható, ahogy maszkos férfiak az iskolákhoz mennek, majd festékkel öntik le a bejáratokat.

A Pinter Trust, amely a helyi zsidó közösséget képviseli, azt mondta, hogy sokkolták őket az incidensek. Egy szóvivőjük a Jewish Newsnak nyilatkozott: 

Aggódunk a zsidó közösség elleni gyűlölet-bűncselekmények miatt, különösen azután, hogy ezt a két iskolát megrongálták, és aggódunk amiatt, ami előttünk áll. Hálásak vagyunk a rendőrségnek, amiért fokozták a jelenlétüket, és úgy érezzük, hogy minden támogatásra szükségünk van, amit jelenleg kaphatunk, mert az emberek nagyon nyugtalanok.

James Conway nyomozó főfelügyelő, aki a Hackney és Tower Hamlets rendőrségi tevékenységét vezeti, elmondta, az izraeli támadások óta megemelték a rendőri készültséget a környéken,

Ezeket az incidenseket szigorúan kivizsgáljuk, és világossá tettük, hogy zéró toleranciát alkalmazunk a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben

 – emelte ki. A zsidók elleni támadások, és az antiszemita felhangok az Izrael elleni Hamász-féle terrortámadás óta felerősödtek Európában. A palesztinbarát tüntetések és megmozdulások gyakran csaptak át Izrael-ellenes és antiszemita megmozdulásokba.

Európa több országában megemelték a terrorkészültséget, és bejelentették, hogy azokon a környékeken, ahol a zsidó közösségek élnek, megemelik a rendőri jelenlétet.

Németországban szintén többen fenyegetve érzik magukat, miután Berlinben több zsidó lakos bejárati ajtajára is felfestették a Dávid-csillagot, ami nyilvánvalóan a náci zsidóüldözés során az 1930-as években alkalmazott megfélemlítési taktikára emlékeztet – idézte fel a V4NA.

Borítókép: Egy rendőri védelemmel ellátott zsidó iskola Londonban (Fotó: EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.