időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

Orbán Viktortól retteg a magyargyűlölő Daniel Freund

Manninger Miksa
2023.11.20. 20:56 2023.11.20. 21:04
Orbán Viktortól retteg a magyargyűlölő Daniel Freund

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő sokatmondó videóval jelentkezett be az X felületén. A kicsivel hosszabb, mint egyperces videóban a magát a demokrácia védelmezőjének nevező politikus többször is megnevezi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és a következő intézkedéseket sürgeti:

  • A tanács elnökségének elvételét Magyarországtól
  • A vétó, azaz az egyhangú szavazás eltörlését az Európai Unióban
  • Harcot hirdetett a jobboldal ellen

Freund körülbelül nyolcvan másodpercben összefoglalta tehát a Magyarország ellen irányuló brüsszeli hadjárat összes főbb pontját, mindezt természetesen a demokrácia nevében. 

Magyarország soros uniós elnökségével kapcsolatban Varga Judit, a magyar Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke korábban pedig úgy nyilatkozott, hogy az a „legnagyobb biztonságban van”. A már régóta terjengő baloldali sopánkodásra akkor Varga Judit úgy reagált, hogy 

az Európai Parlament azért kívánja megakadályozni, hogy 2024 második félévében Magyarország töltse be az uniós tanácsi elnökséget, mert az intézmény baloldali többségének nem tetszik Magyarország békepárti álláspontja.

Ami a „nemzeti vétók” eltörlését illeti, ami ugye nem vétó, hanem az egyhangúság hiánya, Freund szintén csak folytatja a sort, hisz ez is régóta téma Brüsszelben. A nagy és befolyásos uniós államok nyomásgyakorlása ez a kis- és középméretű tagállamok nemzeti szuverenitása ellen. Ez a teljesen antidemokratikus trend éppen a népszuverenitás érvényesülését szüntetné meg.

A jobboldaltól, illetve konkrétan Orbán Viktortól való félelem háttere pedig a jobboldal esetleges megerősödése lehet a közelgő 2024-es európai parlamenti választáson. Erről már a Politico is megtette előrejelzéseit. Orbán Viktor szerepe pedig azért kiemelkedő ebben a zöldpárti magyargyűlölő politikusnak, mivel vezetése alatt Magyarország példamutatóvá vált egy sor kérdésben, mint a migráció, a családtámogatások vagy a klímapolitika.

Borítókép: Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága delegációjának tagja a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában 2023. május 17-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.